Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Regionów 2018 trwają na MTP. To najsmaczniejsze targi w roku! [ZDJĘCIA]

MRT
Smaki Regionów 2018 na MTP w Poznaniu
Smaki Regionów 2018 na MTP w Poznaniu Paweł F. Matysiak
Sery smażone, grądzkie, oscypki, setki wędlin, słoiki pełne przetworów, a przede wszystkim kiełbasa biała parzona wielkopolska - Smaki Regionów to prawdziwa uczta dla smakoszy regionalnych produktów. Tegoroczna impreza potrwa trzy dni. Dziś na MTP zawitały tłumy zainteresowanych, którzy kosztowali regionalnych produktów i potraw, przyrządzonych przez najlepszych mistrzów z Wielkopolski.

Trwające trzy dni Smaki Regionów prezentują regionalną, tradycyjną i certyfikowaną żywność przyrządzaną według dawnych receptur. Większość produktów oznaczona jest wyjątkowym znakiem jakości Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Przynależność do tej sieci to gwarancja dobrej jakości, a także dobrego smaku.

- Jesteśmy lepiej postrzegani przez klientów, gdy poinformujemy ich, że należymy do tej sieci. Produkujemy tradycyjne wyroby: kiełbaski, wątrobianki, pasztety. Naszą nowością jest gęsina, która właśnie w Poznaniu rewelacyjnie się sprzedaje - mówi Sylwia Witkiewicz z rodzinnej firmy Smak Tradycji z Włoszakowic spod Leszna. - Zatrudniamy około 10 osób. Sami zajmujemy się produkcją, sprzedażą, wszystkim.

Wystawcami są tutaj poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach promują ofertę producentów win, chlebów, ciasta, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych z całej Polski.

Jednak niekwestionowaną królową Smaków Regionów jest kiełbasa biała parzona wielkopolska, wpisana na Listę Nazw Produktów Chronionych na terenie Unii Europejskiej. Wybitni kucharze z całej Wielkopolski przygotowali z niej różne potrawy.

- To jest nasz sztandarowy produkt. Cieszymy się, że na liście oprócz Rogala Świętomarcińskiego jest także mięsny akcent. W tej chwili jest tylko 9 producentów, którzy przeszli certyfikację - mówi Jacek Marcinkowski, cechmistrz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.

Szefowie ośmiu restauracji prezentowali jakie dania można z białej kiełbasy przygotować. - Najlepsza jest jednak nie gotowana, a podgrzewana na sitku na parze - zdradził Marcinkowski.

Najmłodsi zarówno dziś, jak i jutro oraz w poniedziałek będą mogli wziąć udział w minipiekarence dla dzieci, a także w warsztatach owocowo-warzywnych.

Gościem specjalnym targów Smaki Regionów będzie Mateusz Gessler, kucharz i restaurator, który w niedzielę pojawi się na scenie kulinarnej, by przygotować potrawy regionalne z produktów należących m.in. do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.

Przypominamy, że wstęp na imprezę jest wolny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski