reklama

Smaki Regionów 2019 w Poznaniu: Łakomczuchy mają używanie! Można posmakować dań i kupić gotowe produkty [ZDJĘCIA]

Bogna Kisiel
Bogna Kisiel
Zaktualizowano 
Trwają targi kulinarne Smaki Regionów 2019. Poznaniacy tłumnie odwiedzają pawilon 3A na Międzynarodowych Targach Poznańskich i to nie tylko ci, którzy lubią zjeść. Można posmakować dań, poznać tradycyjne receptury czy też poznać przepisy gwiazd kulinarnych. Waldemar Wylegalski
Trwają targi kulinarne Smaki Regionów 2019. Poznaniacy tłumnie odwiedzają pawilon 3A na Międzynarodowych Targach Poznańskich i to nie tylko ci, którzy lubią zjeść. Można posmakować dań, poznać tradycyjne receptury czy też poznać przepisy gwiazd kulinarnych.

W sobotę Ola Nguyen – pochodzi z Wietnamu, jest najmłodszą zwyciężczynią programu „MasterChef” - zaproponowała gościom targowym fasolkę szparagową na oleju z suszonych pomidorów z wędzoną kiełbasą. - To potrawa dla leniuchów, nie wymaga większej filozofii, można ją zrobić w piętnaście minut – mówi Ola Nguyen.

Po zakończonym pokazie Ola częstowała publiczność. - Zestaw fajny, smaczny z czosnkiem i świeżym tymiankiem – zaznacza pani Maria. I dodaje: - Ale fasolka jest trochę twardawa, chyba za krótko była gotowana.

Czytaj także

Na zakończenie pokazu Oli czekał Tadeusz Müller, twórca konceptów kulinarnych i kucharz, a z wykształcenia psycholog. Co najbardziej lubi z wielkopolskiej kuchni?

- Czarne kluski, bo my warzywni jesteśmy, nie jemy mięsa – odpowiada Tadeusz Müller. - Jako, że jesteśmy z Mazowsza, w Poznaniu zaprezentujemy gaty wielkopolskie, czyli nadziewaną cebulę. Czerwona cebula będzie z nadzieniem z czarnej soczewicy z dodatkiem mąki owsianej, grzybami i przyprawami. Podamy ją z sosem z kwasu chlebowego.

Pan Tadeusz, syn Magdy Gessler podkreśla, że polskie warzywa i owoce są bezcennym źródłem witamin i można je przygotowywać na całe mnóstwo sposobów. A zdrowej żywności na targach Smaki Regionów nie brakowało.

Kwas chlebowy oferowała firma Eco-Natura, spółdzielnia mleczarska zachęcała do skosztowania twarogów i kefirów. Można było kupić domowe pierogi i pierogi z pieca, pasztety, smalec z gęsi, mus z wątróbki, ser koryciński z ziołami, czosnkiem czy na przykład z orzechami włoskimi, a na stoiskach z Wielkopolski królowały między innymi miody, powidła, różnorakie pieczywo czy cydr bursztynowy.

Kto nie zdążył jeszcze zajrzeć na targi Smaki Regionów, może to jeszcze zrobić w niedzielę (godz. 10-18) i poniedziałek (godz. 10-17). Wstęp na targi jest wolny.

Sprawdź też:

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Jedza ten syf, a potem w wieku 50 lat wyglądają i czują się jakby mieli 80. Grubi, sterczący w kolejkach do lekarza, z problemami odżywieniowymi. Faszerowane chemią mięso i nabiał, warzywa z chemią, na to miliony różnych tabletek zapisanych przez autorytety w szpitalach. Ale lekarzy i bigpharmę to cieszy, im więcej osób mogą leczyć (nie wyleczyć) tym lepiej

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3