W sobotę Ola Nguyen – pochodzi z Wietnamu, jest najmłodszą zwyciężczynią programu „MasterChef” - zaproponowała gościom targowym fasolkę szparagową na oleju z suszonych pomidorów z wędzoną kiełbasą. - To potrawa dla leniuchów, nie wymaga większej filozofii, można ją zrobić w piętnaście minut – mówi Ola Nguyen.
Po zakończonym pokazie Ola częstowała publiczność. - Zestaw fajny, smaczny z czosnkiem i świeżym tymiankiem – zaznacza pani Maria. I dodaje: - Ale fasolka jest trochę twardawa, chyba za krótko była gotowana.
Na zakończenie pokazu Oli czekał Tadeusz Müller, twórca konceptów kulinarnych i kucharz, a z wykształcenia psycholog. Co najbardziej lubi z wielkopolskiej kuchni?
- Czarne kluski, bo my warzywni jesteśmy, nie jemy mięsa – odpowiada Tadeusz Müller. - Jako, że jesteśmy z Mazowsza, w Poznaniu zaprezentujemy gaty wielkopolskie, czyli nadziewaną cebulę. Czerwona cebula będzie z nadzieniem z czarnej soczewicy z dodatkiem mąki owsianej, grzybami i przyprawami. Podamy ją z sosem z kwasu chlebowego.
Pan Tadeusz, syn Magdy Gessler podkreśla, że polskie warzywa i owoce są bezcennym źródłem witamin i można je przygotowywać na całe mnóstwo sposobów. A zdrowej żywności na targach Smaki Regionów nie brakowało.
Kwas chlebowy oferowała firma Eco-Natura, spółdzielnia mleczarska zachęcała do skosztowania twarogów i kefirów. Można było kupić domowe pierogi i pierogi z pieca, pasztety, smalec z gęsi, mus z wątróbki, ser koryciński z ziołami, czosnkiem czy na przykład z orzechami włoskimi, a na stoiskach z Wielkopolski królowały między innymi miody, powidła, różnorakie pieczywo czy cydr bursztynowy.
Kto nie zdążył jeszcze zajrzeć na targi Smaki Regionów, może to jeszcze zrobić w niedzielę (godz. 10-18) i poniedziałek (godz. 10-17). Wstęp na targi jest wolny.
Sprawdź też:
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?