Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Regionów 2019 w Poznaniu: Łakomczuchy mają używanie! Można posmakować dań i kupić gotowe produkty [ZDJĘCIA]

Bogna Kisiel
Bogna Kisiel
Trwają targi kulinarne Smaki Regionów 2019. Poznaniacy tłumnie odwiedzają pawilon 3A na Międzynarodowych Targach Poznańskich i to nie tylko ci, którzy lubią zjeść. Można posmakować dań, poznać tradycyjne receptury czy też poznać przepisy gwiazd kulinarnych.
Trwają targi kulinarne Smaki Regionów 2019. Poznaniacy tłumnie odwiedzają pawilon 3A na Międzynarodowych Targach Poznańskich i to nie tylko ci, którzy lubią zjeść. Można posmakować dań, poznać tradycyjne receptury czy też poznać przepisy gwiazd kulinarnych. Waldemar Wylegalski
Trwają targi kulinarne Smaki Regionów 2019. Poznaniacy tłumnie odwiedzają pawilon 3A na Międzynarodowych Targach Poznańskich i to nie tylko ci, którzy lubią zjeść. Można posmakować dań, poznać tradycyjne receptury czy też poznać przepisy gwiazd kulinarnych.

W sobotę Ola Nguyen – pochodzi z Wietnamu, jest najmłodszą zwyciężczynią programu „MasterChef” - zaproponowała gościom targowym fasolkę szparagową na oleju z suszonych pomidorów z wędzoną kiełbasą. - To potrawa dla leniuchów, nie wymaga większej filozofii, można ją zrobić w piętnaście minut – mówi Ola Nguyen.

Po zakończonym pokazie Ola częstowała publiczność. - Zestaw fajny, smaczny z czosnkiem i świeżym tymiankiem – zaznacza pani Maria. I dodaje: - Ale fasolka jest trochę twardawa, chyba za krótko była gotowana.

Na zakończenie pokazu Oli czekał Tadeusz Müller, twórca konceptów kulinarnych i kucharz, a z wykształcenia psycholog. Co najbardziej lubi z wielkopolskiej kuchni?

- Czarne kluski, bo my warzywni jesteśmy, nie jemy mięsa – odpowiada Tadeusz Müller. - Jako, że jesteśmy z Mazowsza, w Poznaniu zaprezentujemy gaty wielkopolskie, czyli nadziewaną cebulę. Czerwona cebula będzie z nadzieniem z czarnej soczewicy z dodatkiem mąki owsianej, grzybami i przyprawami. Podamy ją z sosem z kwasu chlebowego.

Pan Tadeusz, syn Magdy Gessler podkreśla, że polskie warzywa i owoce są bezcennym źródłem witamin i można je przygotowywać na całe mnóstwo sposobów. A zdrowej żywności na targach Smaki Regionów nie brakowało.

Kwas chlebowy oferowała firma Eco-Natura, spółdzielnia mleczarska zachęcała do skosztowania twarogów i kefirów. Można było kupić domowe pierogi i pierogi z pieca, pasztety, smalec z gęsi, mus z wątróbki, ser koryciński z ziołami, czosnkiem czy na przykład z orzechami włoskimi, a na stoiskach z Wielkopolski królowały między innymi miody, powidła, różnorakie pieczywo czy cydr bursztynowy.

Kto nie zdążył jeszcze zajrzeć na targi Smaki Regionów, może to jeszcze zrobić w niedzielę (godz. 10-18) i poniedziałek (godz. 10-17). Wstęp na targi jest wolny.

Sprawdź też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski