Regionalne i tradycyjne potrawy, które na oczach uczestników przygotowują mistrzowie kuchni - w tym Robert Makłowicz. Możliwość wypieczenia własnego chleba, a przy tym okazja by poznać wszystkie ziarna wchodzące w skład wypieku. A także warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci. To tylko przykłady licznych atrakcji, którzy przygotowali organizatorzy tegorocznej odsłony targów Smaki Regionów. Te trwają od 23 do 26 września na MTP.
Imprezie towarzyszy też Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, które w Poznaniu odbywa się po raz pierwszy. Dlatego też stoisko z Wielkopolskimi (ale nie tylko!) specjałami na MTP jest największe. Tam możemy skosztować certyfikowanych produktów od producentów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.
W ramach Targów Smaki Regionów członkowie Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz regionów partnerskich Województwa Wielkopolskiego prezentują także swoje specjały - np. z Mołdawii czy Rumunii.
- Bardzo zależało nam na tym, by właśnie Poznań był miejscem gdzie to forum się odbędzie. O organizację tego wydarzenia zabiegaliśmy dwa lata, więc jest to dla nas pewna forma nobilitacji - tłumaczy Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa Wielkopolskiego.
Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego nie tylko będzie promował w te dni regionalną, wielkopolską i polską kuchnię.
Odbędą się także pokazy tradycyjnej kuchni mołdawskiej a także pokaz kulinarny z wykorzystaniem jagnięciny podhalańskiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?