Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Regionów na MTP. Powrót do kulinarnych korzeni

AB
Poznaniacy już od ośmiu lat mają okazję zasmakować w rarytasach przygotowanych według starych receptur. To właśnie takie produkty oferują Targi Smaki Regionów - smakołyki z niemalże każdego zakątka naszego kraju: gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku, krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski.

Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie i wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Takich pyszności nie znajdziemy w supermarketach, a zapotrzebowanie na nie jest coraz większe.

Jest to też powód, dla którego Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego już od 16 lat stara się zidentyfikować kulinarne dziedzictwo Polski i ocalić od zapomnienia, przyznając Kulinarne Perły w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

Tegoroczna edycja festiwalu startuje 24 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Smakami regionów można będzie się delektować do czwartku, 29 września.

- Co na to smakosze? Z każdą edycją targów frekwencja jest większa. Starsze pokolenie doskonale pamięta tradycyjne potrawy i produkty wytwarzane w małych gospodarstwach, chętnie do nich wraca i jest ich orędownikiem wśród młodego pokolenia. Pomagają też najnowsze trendy w gastronomii, wśród których coraz bardziej istotny staje się produkt lokalny - mówi Miłosz Jankowiak, dyrektor Projektu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski