Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie i wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Takich pyszności nie znajdziemy w supermarketach, a zapotrzebowanie na nie jest coraz większe.
Jest to też powód, dla którego Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego już od 16 lat stara się zidentyfikować kulinarne dziedzictwo Polski i ocalić od zapomnienia, przyznając Kulinarne Perły w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Tegoroczna edycja festiwalu startuje 24 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Smakami regionów można będzie się delektować do czwartku, 29 września.
- Co na to smakosze? Z każdą edycją targów frekwencja jest większa. Starsze pokolenie doskonale pamięta tradycyjne potrawy i produkty wytwarzane w małych gospodarstwach, chętnie do nich wraca i jest ich orędownikiem wśród młodego pokolenia. Pomagają też najnowsze trendy w gastronomii, wśród których coraz bardziej istotny staje się produkt lokalny - mówi Miłosz Jankowiak, dyrektor Projektu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?