Smaki Wielkopolski. Odcinek 1. Polędwiczka zawinięta w boczku i zapieczona w miodzie z warzywami. Odwiedziny w pasiece Dobre Miody

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
W pierwszym odcinku programu „Smaki Wielkopolski" wraz z szefem kuchni restauracji „Republika Róż”, Andrzejem Gołąbkiem, przygotujemy wyjątkowe dania kuchni regionalnej. Poznasz przepisy na pyszną kiełbasę podsmażoną z pomidorami, cebulą i ziemniakami. Twoją rodzinę z pewnością zaskoczy polędwiczka zawinięta w boczku i zapieczona w miodzie w towarzystwie blanszowanych warzyw. W programie wraz z prowadzącą odwiedzimy pasiekę „Dobre Miody”, gdzie mistrz pszczelarstwa, Michał Kaliński, przybliży świat pszczół i miodów.

Odwiedzamy miodowe królestwo. Z wizytą w pasiece Dobre Miody

W Suchorzewie niedaleko Pleszewa znajduje się pasieka, „Dobre Miody”, prowadzona od lat przez Państwa Kalińskich. W programie mistrz pszczelarstwa Michał Kaliński opowiada o początkach swojej nietypowej pasji, pasiecie oraz sklepie, w którym można zakupić różne rodzaje miodów.

W pasiecie „Dobre Miody” państwa Kalińskich pozyskiwany jest miód faceliowy, który rzadko występuje w popularnych sklepach ze względu na specjalny proces produkcji. Miód ten ma lekki, kwiatowy smak oraz wiele właściwości zdrowotnych, m.in. pomaga zwalczać: nieżyt żołądka, choroby jelit czy przeziębienia, dodatkowo działa antybakteryjnie, regenerująco oraz wzmaga odporność. To właśnie ten produkt został wykorzystany do dania głównego, nadając mu wyjątkowy smak i aromat.

zdjecie

Polskie smaki: kiełbasa podsmażana oraz polędwiczka w boczku zapiekana w miodzie

Szef kuchni restauracji „Republika Róż”, Andrzej Gołąbek, w pierwszym odcinku programu “Smaki Wielkopolski” zaproponował przystawkę w postaci kiełbasy podsmażanej z pomidorami, cebulą i ziemniakami oraz danie główne, którego królową jest polędwiczka zawinięta w boczek i zapieczona w miodzie.

Przepis na przystawkę: smażona kiełbasa z ziemniakami, cebulą i pomidorami

Składniki przystawki dla 3 osób:

  • Kiełbasa ze świniobicia z Zakładów Wędliniarskich Wojciecha Fiderkiewicza 3 szt.
  • Warzywa od firmy Karena Jaskuła „Jaskuła”, w tym:
  • Pomidory 4 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Ziemniaki ok. 8 szt.

Dodatkowo:

  • Kolendra
  • Papryka wędzona,
  • Sól , pieprz
  • Olej lub masło do smażenia.

zdjecie

Przepis na przystawkę pochodzi z polskich domów, gdzie jadano to, co było często w spiżarni – a mianowicie wędliny oraz nasze polskie warzywa. Smaczna przekąska może stanowić doskonałe preludium do dania głównego. Do przygotowania dania wykorzystano nie bez powodu składniki wysokiej jakości.

Kiełbasa ze świniobicia z Zakładu Wędliniarskiego Wojciech Fiderkiewicz jest wędzona tradycyjnymi metodami, produkt przygotowywany jest według własnej receptury z najwyższej klasy świeżego mięsa w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem. Warzywa pochodzą zaś od sprawdzonego dostawcy, dlatego mamy pewność, że danie będzie pyszne i pożywne.

Wysokiej jakości warzywa z gospodarstwa rolno-ogrodniczego Jaskuła można kupić w wielu sieciach handlowych w Polsce. Producent specjalizuje się głównie w produkcji pomidorów i ziemniaków, jest również importerem innych warzyw sezonowych np. fasolki, kalafiorów czy brokułów. Karena Jaskuła „Jaskuła” to firma rodzinna z tradycjami od 1997r., która jak przekazuje właściciel „wkłada całe serce w produkcję warzyw”.

zdjecie

Warto dodać, że ziemniak jadalny odmiany Vineta jest dostępny u producenta przez cały sezon. Jest to jedna z najsmaczniejszych odmian, której walory smakowe nie zmieniają się od jesieni do późnej wiosny. Przy produkcji pomidorów czerwonych odmiany Edamso producent stosuje ochronę biologiczną, a same pomidory zapylane są przez trzmiele.

Przepis na danie główne: Polędwica zapiekana w boczku i miodzie z warzywami

Składniki dania głównego dla 3 osób:

  • Polędwica wieprzowa (Zakłady Wędliniarskie Wojciecha Fiderkiewicza) ok. 700 g
  • Plastry boczku wędzonego (Zakłady Wędliniarskie Wojciecha Fiderkiewicza), 15 plastrów
  • Miód faceliowy (pasieka „Dobre Miody”), 3 łyżki
  • Nowalijki od firmy Karena Jaskuła „Jaskuła”,:
  • Fasola Szparagowa
  • Brokuł
  • Kalafior

Dodatkowo:

  • Świeża bazylia
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól i pieprz cytrynowy

zdjecie

Polędwiczka zawinięta w boczek została podana wraz z blanszowanymi warzywami. To danie inspirowane wielkopolskimi tradycjami oraz przepisem, który kucharz pamięta z czasów dzieciństwa, a dokładnie kuchni swojej babci.

Do przepisu wykorzystano młode warzywa od lokalnego dostawcy, miód faceliowy oraz mięso najwyższej jakości. Pamiętajcie, że do dania możecie wykorzystać również inny rodzaj miodu, który znajdziecie na sklepowych półkach. Do dania doskonale nada się również drób czy inne rodzaje chudego mięsa. Dokładny sposób przygotowania przystawki i dania głównego znajdziecie w naszym programie, dlatego już teraz zachęcamy do jego obejrzenia.

Mamy pewność, że proponowane przepisy przypadną Wam do gustu – są proste do wykonania i bardzo smaczne, idealne na niedzielny obiad!

Pamiętajcie, że wybierając produkty do swoich dań, zawsze warto skorzystać z produktów wysokiej jakości. Od czego zależy powodzenie kulinarnych przygód? Oczywiście od naturalnych i prostych składników: - Zawsze kupując warzywa – np. w supermarkecie warto spojrzeć na kraj pochodzenia, a najlepiej kupować na lokalnych targach – wtedy mamy pewność świeżości i pochodzenia produktów. - zaznacza szef kuchni „Republika Róż”, Andrzej Gołąbek.

Partnerami odcinka Smaki Wielkopolskie są: Dobre Miody, Karena Jaskuła „JASKUŁA” oraz Zakład Wędliniarski Wojciech Fiderkiewicz Sp. z o.o.

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski