Smaki Wielkopolski. Odcinek 11. Gotujemy w Hotelu Atut. Przepis na jesiotra z kawiorem na czarnej soczewicy

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
Jedenasty odcinek programu „Smaki Wielkopolski” nagrywaliśmy w samym sercu województwa – w Licheniu Starym. Zawitaliśmy do Hotelu Atut, położonego niedaleko najbardziej znanej w Polsce bazyliki. Czym słynie Hotel Atut i hotelowa restauracja? Tutaj króluje jesiotr. I też ta właśnie ryba pojawi się dzisiaj na naszym talerzu.

Hotel Atut słynie z jesiotra

Hotel Atut jest położony nie tylko blisko najbardziej unikatowego obiektu sakralnego w Polsce, ale również 600 metrów od najcieplejszego jeziora w Wielkopolsce. Dlatego właśnie odpoczynek w tym miejscu to dobry pomysł. Tym bardziej, że w samym obiekcie oprócz komfortowych pokoi hotelowych do dyspozycji gości jest SPA oraz miejsce, w którym sportowych wrażeń zaznają całe rodziny z dziećmi. Hotel szczyci się również swoją restauracją o wymownej nazwie „Yesiotr”, której kucharze specjalizują się w daniach z jesiotra.

zdjecie

Przepis na wykwintne, choć proste w przygotowaniu danie z jesiotra

Jesiotr, z którego słynie lokalna kuchnia, pojawi się również w dzisiejszym odcinku programu „Smaki Wielkopolski” - oczywiście w wersji Andrzeja Gołąbka. W przepisie szefa kuchni „Republiki Róż” jesiotr podany został na czarnej soczewicy. Całość została przyozdobiona oliwą z pieczonych warzyw. Wisienką na torcie, a właściwie na jesiotrze, jest kawior, który otrzymaliśmy od firmy Kaiser Caviar. Sprawdź składniki na danie i koniecznie zobacz sposób przygotowania, oglądając wideo!

zdjecie

Składniki do usmażenia jesiotra:

  • Jesiotr od „Kaiser Caviar” – dwa filety, każdy ok. 140 g
  • Tymianek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Masło klarowane do smażenia

Składniki na sos buerre blanc:

  • Szalotka – 1 szt.
  • Wino – ok. 250 ml
  • Masło – 200 g

Dodatki:

  • Czarna soczewica – około 200 g
  • Jogody goi – ok. 7 szt
  • Kolendra
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sos sojowy jasny do smaku
  • Masło, olej
  • Mleko kozie „Danmis”
  • Oliwa z pieczonych warzyw do polania całości
  • Kawior „Kaiser Caviar” do wykończenia potrawy

zdjecie

Jesiotr to ryba, która niegdyś pojawiała się tylko na stołach królewskich. Dziś, dzięki takim miejscom, jak restauracja Hotelu Atut, dania z jesiotra są propagowane i doceniane gości. Ważne, by zawsze na nasze talerze trafiały produkty wysokiej jakości. Przygotowując rybę otrzymaną od firmy „Kaiser Caviar”, słynącej z hodowli jesiotrów, mamy pewność świeżości i wspaniałego smaku ryby. Wykorzystany w daniu kawior nie posiada żadnych dodatków, ani konserwantów, dzięki czemu zachowuje swój naturalny, orzechowy smak i odznacza się wspaniałym aromatem.

W naszych przepisach po raz kolejny pojawiły się produkty kozie „Danmis”. Doceniamy je za tzw. „czystą etykietę” oraz pokazujemy, że można sięgnąć po alternatywne produkty do standardowego nabiału pochodzenia krowiego. Pamiętajmy, że warto wzbogacać nasz jadłospis, eksperymentować w kuchni i dbać o to, by jeść naturalnie i smacznie!

Partnerami odcinka są:

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski