Smaki Wielkopolski. Odcinek 13. Przystanek „Cafe 15” i przepis na szczupaka smażonego na maśle

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
Podróże po wielkopolskich smakach zaprowadziły nas do niesamowitego miejsca. „Cafe 15” to restauracja mieszcząca się w budynku po dawnym dworcu kolejowym. Niepowtarzalny klimat zainspirował kucharza, Andrzeja Gołąbka, do stworzenia kolejnego smacznego dania. Na naszym stole ponownie pojawiła się ryba. W jakim wydaniu? Sprawdźcie koniecznie, oglądając wideo!

Cafe 15 w Lubaszu – przystanek na dobre jedzenie

Restauracja Cafe 15, w której gotowaliśmy w 13 odcinku programu „Smaki Wielkopolski”, to miejsce z duszą. Mieści się w budynku z 1895 roku, który u schyłku XIX wieku stanowił stację kolejową. W pobliżu znajduje się jeszcze stare torowisko, które dodaje niepowtarzalnego klimatu. Dopełnieniem miejsca jest przytulne wnętrze oraz oczywiście serwowane tutaj pyszne jedzenie.
Właściciel restauracji, przejmując ten budynek i adaptując go na restaurację, wiedział, co robi, ponieważ gotowanie ma we krwi. Jego dziadkowie jeszcze przed wojną zajmowali się branżą gastronomiczną. Tym sposobem historia zatoczyła koło, co doskonale odzwierciedla klimat „Cafe 15” w Lubaszu.

Zainspirowani niezwykłym miejscem w dzisiejszym odcinku postanowiliśmy przygotować znakomite danie. Ponownie na naszym stole i w przepisie pojawia się ryba. Szczupak smażony na maśle z pewnością przypadnie Wam do gustu. W końcu zostanie przygotowany na maśle, które jest jednym z najważniejszych składników w kuchni Andrzeja Gołąbka. Obejrzyjcie koniecznie wideo i sprawdźcie przepis.

zdjecie

Przepis na szczupaka smażonego na maśle z jogurtowym sosem

Ryba podana na warzywach z zimnym jogurtowo-chrzanowym sosem dla przełamania smaków wyszła naprawdę pysznie!
Sprawdźcie składniki na danie.

Składniki potrzebne do przygotowania szczupaka:

  • Szczupak świeży od PZW – 5 filetów, każdy ok. 140 g,
  • 1 cebula,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Mąka do oprószenia,
  • Masło od OSM Czarnków do smażenia.

Składniki do przygotowania julienne warzywnego:

  • Cukinia – 1szt.,
  • Marchew – 2 szt.,
  • Cebula – 1 szt.,
  • Tymianek, świeża kolendra,
  • Dodatkowo – sałata pak choi 3 liście.

Składniki na sos jogurtowy:

  • Jogurt naturalny od OSM Czarnków,
  • Chrzan – 1 łyżeczka,
  • Sól, pieprz, świeża kolendra – opcjonalnie sok z limonki.

zdjecie

Już nieraz pisaliśmy o tym, że ryba w codziennej diecie znaleźć się powinna. Zdrowe i pełne kwasów tłuszczowych mięso ryb, a szczególnie tych słodkowodnych, korzystnie wpływa na nasz organizm. Warto przyrządzać nasze polskie gatunki ryb. Jak je zdobyć? Złowić samodzielnie w zrzeszonych łowiskach Okręgu Nadnoteckiego Polskiego Związku Wędkarskiego, gdzie jest wiele obficie zarybionych łowisk. Polski Związek Wędkarskie istnieje już 70 lat, zrzeszając miłośników wędkowania i propagując słodkowodne gatunki ryb.

Nieodłącznym towarzyszem ryby w kuchni Andrzeja Gołąbka jest masło. W dzisiejszym odcinku korzystaliśmy z masła oraz jogurtu od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Czarnków. Wybraliśmy te produkty, ponieważ odznaczają się tak zwaną czystą etykietą, co oznacza, że ich skład nie posiada niepotrzebnych dodatków, jak sztuczne zagęstniki czy konserwanty. Dodatkowo produkty są tworzone z mleka pozyskiwanego od sprawdzonych dostawców, którzy hodują krowy w sposób ekologiczny i karmią je paszami bez dodatku GMO. Dzięki temu produkty od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Czarnków posiadają Certyfikat „Wyprodukowano bez GMO”.

Po raz kolejny gotowaliśmy na stanowisku mobilnym marki „Plastmet”, Doskonale sprawdziło się podczas przyrządzania ryby, pochłaniając intensywny zapach dzięki okapowi z 4-stopniowym systemem filtracji. Przydały się również szuflady chłodnicze, które pozwoliły na dobre przechowanie produktów w marynatach. Zachęcamy do sprawdzenia proponowanego w dzisiejszym odcinku przepisu. Ryba na maśle – to jest coś!

Partnerami odcinka są:

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski