Rezydencja nad jeziorem przyciąga swoim położeniem
W sezonie turyści licznie przyjeżdżają do Rezydencji nad jeziorem, by zaznać ciszy, spokoju i spędzić trochę czasu na łonie natury. Nic dziwnego, ponieważ Pestkownica to miejsce położone w środku puszczy, nad jeziorem. Kusi pięknym otoczeniem, ale również wieloma atrakcjami, jak: jezioro z leczniczą borowiną, strzelnica sportowa, kort tenisowy, hodowla danieli, sprzęt do sportów wodnych czy…obserwatorium astronomiczne! Wyposażone w profesjonalny teleskop obserwatorium daje fantastyczne warunki do obserwacji nieba.
Pestkownica – Rezydencja nad jeziorem w 2019 roku triumfowała w konkursie organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego na najlepszy obiekt turystyczny na obszarach wiejskich. To właśnie tu mamy dziś przyjemność przygotować dwa pyszne dania. Pyszne, bo z dobrej jakości produktów od lokalnych producentów.
Producenci z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska
W przygotowywanych daniach wykorzystaliśmy wędliny z firmy „Tradycyjne Jadło”, która produkuje swoje wyroby wykorzystując tradycyjne metody wędzenia i naturalne przyprawy, nie stosując żadnych wzmacniaczy smaku. Dzięki temu firma jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, wspierającej producentów regionalnej żywności. Więcej o Sieci Dziedzictwa Kulinarnego pisaliśmy przy okazji artykułu w poprzednim odcinku programu. O jakości wędlin od firmy „Tradycyjne Jadło” świadczy już sam zapach, który jest niezwykle intensywny i jest dowodem na wykorzystanie naturalnego procesu produkcji. W daniu głównym – chłopskim kociołku – znalazły się wędliny: kiełbasa polska pieczona, szynka gospodarza, boczek wędzony oraz kiełbasa swojska, również ziemniaki, cebula i kiszona kapusta.
Na deser Andrzej Gołąbek przygotował karmelizowane owoce z posypką z andrutów, który każdy zna i uwielbia. Andruty Kaliskie znalazły się również w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska dzięki swojej unikatowej recepturze i zakorzenieniu w lokalnej tradycji. Produkt posiada „Chronione oznaczenie geograficzne”, co znaczy, że jego receptura, nazwa i miejsce, w którym są wyrabiane, są chronione prawem Unii Europejskiej. To niezwykła nobilitacja dla naszego, lokalnego, kaliskiego produktu, który z wielką przyjemnością zaprezentowaliśmy w nowej odsłonie dziś na naszym stole.
Przepis na chłopski kociołek i chrupki deser z andrutami
Zobacz wideo i sprawdź koniecznie spis składników na proste, a jednocześnie niezwykle pyszne dania zaproponowane przez Andrzeja Gołąbka, szefa kuchni restauracji „Republika Róż”.
Składniki na chłopski kociołek:
- Wędliny: kiełbasa polska pieczona, kiełbasa swojska, boczek wędzony, szynka gospodarza od firmy „Tradycyjne Jadło”,
- Kiszona kapusta – jedno małe opakowanie,
- Ziemniaki – 7 średnich sztuk,
- Cebula – 2 szt.,
- Olej, masło do smażenia,
- Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.
Składniki na deser:
- Jabłka – 2 szt.,
- Gruszki – 2 szt.,
- Olej, masło do karmelizowania,
- Goździki, cynamon,
- Andruty Kaliskie.
Zachęcamy do korzystania z produktów od lokalnych producentów, szczególnie tych, którzy są wyróżnieni członkostwem w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Sprawdźcie więcej informacji na temat samej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz skorzystajcie z aplikacji – przewodnika „Kulinarna Wielkopolska” – która pomoże Wam trafić w miejsca równie docenione w województwie wielkopolskim. Link do aplikacji znajdziesz: tutaj.
Partnerem odcinka i całego cyklu programu „Smaki Wielkopolski” jest:
W odcinku ulokowano członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska:
- Zakład Cukierniczy Urszula Kinowska-Cicha, producent andrutów kaliskich,
- Firma „Tradycyjne jadło. Poczuj zapach, smak i różnicę”,
Partnerem odcinka jest: Rezydencja nad Jeziorem – Pestkownica.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?