Danmis – produkty kozie to nasze wielkopolskie dobro!
AGRO-DANMIS GRAMOWSCY jest liderem w Polsce w produkcji wyrobów z mleka koziego. Sami prowadzą gospodarstwo, gdzie hodują ponad 2 000 kóz rasy białej uszlachetnionej. W 2006 roku powstał również zakład mleczarski, który jako jedyny w Polsce zajmuje się wyrobem produktów wyłącznie z mleka koziego. Produkty marki Danmis posiadają tzw. czystą etykietę, co zapewnia wysoką jakość produktów.
To właśnie na terenie zakładu Danmis gotowaliśmy i przyrządziliśmy posiłek – oczywiście z serem kozim w roli głównej. Miło było gotować w towarzystwie małych kózek, które dodały nam dużo pozytywnej energii – mówi Natalia Kozanecka, prowadząca program. – Będę ten odcinek wspominać długo. Jednocześnie zachęcam do spożywania produktów z mleka koziego, bo to nasze wielkopolskie dobro – dodaje.
Przepis na sałatkę z panierowanym serem kozim, grillowanym kurczakiem i dipem musztardowym
Produkty kozie nie pierwszy raz znalazły się w naszym programie. Dziś to ser kozi marki Danmis będzie odgrywał rolę główną. Panierowany ser kozi twardy jest doskonały do sałatki – pyszny i sycący, pełen wartości odżywczych i doskonały dla alergików. Sprawdź listę składników.
Składniki na sałatkę z panierowanym serem kozim i grillowanym kurczakiem:
- Ser kozi twardy Danmis – 1 opakowanie
- Filet z piersi kurczaka z Chrustowa – ok. 500 g
- Mix sałat - dowolny
- Borówki, maliny - garść
- Pomidorki koktajlowe – ok. 200 g
- Ogórek świeży – 1 szt.
- Jajko, bułka tarta, olej – do panierowania
- Sól, pieprz, suszone pomidory – przyprawy do kurczaka
Składniki na dip musztardowy:
- Musztarda francuska „Pegaz” – 3 łyżeczki
- Musztarda stołowa „Pegaz” – 1 łyżeczka
- sok pomarańczowy – ok. 200 ml
- oliwa z oliwek igrek24.com – ok. 100 ml
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Do sałatki, oprócz sera koziego, wykorzystaliśmy również filet z piersi kurczaka z Ubojni Drobiu w Chrustowie. Mamy pewność wysokiej jakości produktu, ponieważ firma daje gwarancje, że drób nie jest nastrzyknięty wodą i preparatami chemicznymi. Pamiętajmy, że Polska jest największym producentem drobiu w Europie, więc zachowując patriotyzm konsumpcyjny, powinniśmy skupiać się na kupowaniu właśnie naszego rodzimego mięsa.
Smaczny musztardowy dip przygotowaliśmy natomiast z niezastąpionych i znanych od lat produktów „Pegaz”. Nie ma chyba osoby, które nie rozpoznałaby niskich beczułkowatych słoiczków „Pegaza” z musztardami o smaku niezmiennym od lat. Dip do sałatki został stworzony na bazie musztardy francuskiej o wyrazistej strukturze i widocznych, smakowitych ziarnkach gorczycy. Dopełniliśmy go również klasyczną musztardą stołową marki „Pegaz”. Wykorzystaliśmy również oliwę z oliwek ze sklepu internetowego igrek24.com, a dla wariacji i przełamania smaku dodaliśmy sok pomarańczowy świeżo wyciskany! Sprawdźcie koniecznie ten przepis na winegret, a zapewniamy, że zakochacie się w tym smaku!
Partnerami odcinka są:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?