Smaki Wielkopolski. Odcinek 8. Przepis na sałatkę z serem kozim, grillowanym kurczakiem i dipem musztardowym

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
W 8. odcinku programu „Smaki Wielkopolski” przygotowaliśmy posiłek w pięknych okolicznościach. Odwiedziliśmy gospodarstwo i firmę rodzinną Danmis, która między innymi produkuje wyroby z mleka koziego, hoduje również kozy, które towarzyszyły nam podczas gotowania. I tak, inspirowani produktami kozimi, przygotowaliśmy sałatkę z panierowanym serem kozim i grillowanym kurczakiem. Koniecznie obejrzyjcie wideo i sprawdźcie listę składników poniżej!

Danmis – produkty kozie to nasze wielkopolskie dobro!

AGRO-DANMIS GRAMOWSCY jest liderem w Polsce w produkcji wyrobów z mleka koziego. Sami prowadzą gospodarstwo, gdzie hodują ponad 2 000 kóz rasy białej uszlachetnionej. W 2006 roku powstał również zakład mleczarski, który jako jedyny w Polsce zajmuje się wyrobem produktów wyłącznie z mleka koziego. Produkty marki Danmis posiadają tzw. czystą etykietę, co zapewnia wysoką jakość produktów.

zdjecie

To właśnie na terenie zakładu Danmis gotowaliśmy i przyrządziliśmy posiłek – oczywiście z serem kozim w roli głównej. Miło było gotować w towarzystwie małych kózek, które dodały nam dużo pozytywnej energii – mówi Natalia Kozanecka, prowadząca program. – Będę ten odcinek wspominać długo. Jednocześnie zachęcam do spożywania produktów z mleka koziego, bo to nasze wielkopolskie dobro – dodaje.

Przepis na sałatkę z panierowanym serem kozim, grillowanym kurczakiem i dipem musztardowym

Produkty kozie nie pierwszy raz znalazły się w naszym programie. Dziś to ser kozi marki Danmis będzie odgrywał rolę główną. Panierowany ser kozi twardy jest doskonały do sałatki – pyszny i sycący, pełen wartości odżywczych i doskonały dla alergików. Sprawdź listę składników.

zdjecie

Składniki na sałatkę z panierowanym serem kozim i grillowanym kurczakiem:

  • Ser kozi twardy Danmis – 1 opakowanie
  • Filet z piersi kurczaka z Chrustowa – ok. 500 g
  • Mix sałat - dowolny
  • Borówki, maliny - garść
  • Pomidorki koktajlowe – ok. 200 g
  • Ogórek świeży – 1 szt.
  • Jajko, bułka tarta, olej – do panierowania
  • Sól, pieprz, suszone pomidory – przyprawy do kurczaka

Składniki na dip musztardowy:

  • Musztarda francuska „Pegaz” – 3 łyżeczki
  • Musztarda stołowa „Pegaz” – 1 łyżeczka
  • sok pomarańczowy – ok. 200 ml
  • oliwa z oliwek igrek24.com – ok. 100 ml
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

zdjecie

Do sałatki, oprócz sera koziego, wykorzystaliśmy również filet z piersi kurczaka z Ubojni Drobiu w Chrustowie. Mamy pewność wysokiej jakości produktu, ponieważ firma daje gwarancje, że drób nie jest nastrzyknięty wodą i preparatami chemicznymi. Pamiętajmy, że Polska jest największym producentem drobiu w Europie, więc zachowując patriotyzm konsumpcyjny, powinniśmy skupiać się na kupowaniu właśnie naszego rodzimego mięsa.

Smaczny musztardowy dip przygotowaliśmy natomiast z niezastąpionych i znanych od lat produktów „Pegaz”. Nie ma chyba osoby, które nie rozpoznałaby niskich beczułkowatych słoiczków „Pegaza” z musztardami o smaku niezmiennym od lat. Dip do sałatki został stworzony na bazie musztardy francuskiej o wyrazistej strukturze i widocznych, smakowitych ziarnkach gorczycy. Dopełniliśmy go również klasyczną musztardą stołową marki „Pegaz”. Wykorzystaliśmy również oliwę z oliwek ze sklepu internetowego igrek24.com, a dla wariacji i przełamania smaku dodaliśmy sok pomarańczowy świeżo wyciskany! Sprawdźcie koniecznie ten przepis na winegret, a zapewniamy, że zakochacie się w tym smaku!

Partnerami odcinka są:

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski