„Stare Kasyno” karmi gości od lat
Restauracja „Stare Kasyno” to miejsce zakorzenione w historii Śremu. Usytuowane przy jednostce wojskowej karmi żołnierzy już od początku XX wieku! Niegdyś stołówka, dziś restauracja – cieszy się sporym zainteresowaniem nie tylko wśród wojskowych. Odwiedzają ją licznie mieszkańcy Śremu, którzy mogą tutaj skosztować dań polskiej, tradycyjnej kuchni.
Swoją wiedzą oraz umiejętnościami podzielił się z nami szef kuchni „Stare Kasyno”, Waldemar Skibiński, który wraz z szefem Andrzejem Gołąbkiem przygotował danie idealne na niedzielny obiad.
Przepis na karkówkę faszerowaną z maślanym puree oraz zasmażanymi buraczkami
Z czym kojarzy Ci się niedziela? Obiad, przy wspólnym stole, w gronie rodziny. Sztuka mięsa, ziemniaki i jakieś warzywo do tego – koniecznie! To taki polski klasyk. A że my uwielbiamy polskie klasyki, a szczególnie lubimy z nimi trochę poeksperymentować, przedstawiamy pomysł na danie, które podbije Wasze kubki smakowe. I oczywiście sprawdzi się idealnie na uroczysty obiad!
Składniki na faszerowaną karkówkę:
- Karkówka od firmy „Woj-Mar” – ok. 800 g,
- Cebula – 2 szt.,
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki,
- Boczek wędzony – ok. 200 g,
- Ser kozi twardy wędzony „Damnis”,
- Smalec gęsi „Agi”,
- Sól, pieprz do smaku, majeranek, papryka wędzona.
Składniki na maślane puree:
- Ziemniaki – 1 kg,
- Masło – ok 100 g,
- Mleko kozie „Damnis” – 200 ml,
- Sól do smaku.
Składniki na zasmażane buraczki:
- Buraczki „Wiórek” – ½ dużego słoika,
- Masło z odrobiną oleju,
- Cebula – 1 szt.,
- Mleko kozie „Damnis” – ok. 100 ml.
Królowa na naszym stole – karkówka – została dostarczona przez firmę „Woj-Mar”, która ma tradycyjne podejście do swojego rzemiosła. Do produkcji swoich wędlin stosują między innymi przedwojenne przepisy, wykorzystują również zioła z własnych plantacji, co zapewnia wysoką jakość produktów.
W daniu Andrzeja Gołąbka już po raz kolejny znalazły się produkty kozie. Szef chce pokazać, że warto wykorzystywać nabiał również koziego pochodzenia, który jest zdrowy, lekkostrawny i idealny dla alergików. Produkty firmy Damnis to nasze wielkopolskie dziedzictwo, z którego warto korzystać. I tak w każdym z elementów dania znalazły się kozie produkty, w tym: ser oraz mleko kozie.
Do smażenia wykorzystaliśmy smalec wyborowy firmy AGI, który ma bardzo wysoką temperaturę smażenia – tj. do 200 stopni. Dzięki temu nie traci swoich właściwości i jest doskonały do dań smażonych. Smalec to również tłuszcz tradycyjny, wykorzystywany w dawnych, rodzinnych przepisach kucharza Andrzeja Gołąbka oraz w przedwojennych przepisach, w których specjalizuje się szef kuchni „Starego Kasyna”, Waldemar Skibiński.
Dopełnieniem dania są buraczki firmy „Wiórek”. Ale oczywiście – w naszym wykonaniu nieco zmienione, bo zasmażone. Buraczki z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki oraz mleka koziego są jeszcze smaczniejsze – sprawdźcie sami! I koniecznie zobaczcie kolejny odcinek „Smaków Wielkopolski”!
Partnerami odcinka są:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?