Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakowe octy

Anastazja Bezduszna
123rf
Zimą świeże zioła można kupić w sklepie, ale najczęściej mają one plastikowy smak. Dlatego warto samemu zrobić smakowe oliwy i ocet.

OCET MALINOWY

Składniki:

  • 120 g malin,
  • 500 ml octu 3%

Sposób przygotowania:
Rozgniatamy maliny widelcem i mieszamy z octem. Przekładamy je do słoika i odstawiamy. Po jednym dniu przecieramy mieszankę przez sito, a następnie przecedzamy np. przez - filtr do kawy. Ocet przelewamy do czystej butelki i dobrze go zamykamy.

OCET JABŁKOWY

Składniki:

  • 3-4 jabłka na 1 słoik litrowy

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy i oparzamy. Umieszczamy w słoiku i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą do pełna, przykryć szczelnie bawełnianą ściereczką i zabezpieczyć recepturką. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce na około 5 tygodni. Ocet będzie fermentował, aż ładnie się ustoi, wtedy należy go zlać do zakręcanych szklanych butelek.

OCET ZIOŁOWY

Składniki:

  • 250 ml oliwy,
  • 2-3 gałązki ziół (na przykład: rozmaryn, oregano)

Sposób przygotowania:
Podgrzewamy ocet, ale nie doprowadzamy go do wrzenia. Umyte i osuszone zioła wkładamy do butelki i zalewamy ciepłym octem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski