OCET MALINOWY
Składniki:
- 120 g malin,
- 500 ml octu 3%
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy maliny widelcem i mieszamy z octem. Przekładamy je do słoika i odstawiamy. Po jednym dniu przecieramy mieszankę przez sito, a następnie przecedzamy np. przez - filtr do kawy. Ocet przelewamy do czystej butelki i dobrze go zamykamy.
OCET JABŁKOWY
Składniki:
- 3-4 jabłka na 1 słoik litrowy
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy i oparzamy. Umieszczamy w słoiku i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą do pełna, przykryć szczelnie bawełnianą ściereczką i zabezpieczyć recepturką. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce na około 5 tygodni. Ocet będzie fermentował, aż ładnie się ustoi, wtedy należy go zlać do zakręcanych szklanych butelek.
OCET ZIOŁOWY
Składniki:
- 250 ml oliwy,
- 2-3 gałązki ziół (na przykład: rozmaryn, oregano)
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy ocet, ale nie doprowadzamy go do wrzenia. Umyte i osuszone zioła wkładamy do butelki i zalewamy ciepłym octem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?