Tort śmietankowo-truskawkowy
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2 białka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany 36%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 700 g truskawek
- 300 ml kompotu truskawkowego (lub ponczu)
- rurki i perełki do dekoracji
Przygotowanie:
Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min. Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy kompotem truskawkowym lub ponczem (z wody, soku z cytryny i cukru).
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodajemy rozgniecione blenderem truskawki i delikatnie mieszamy. W ten sposób otrzymamy różowy krem.
Przekładamy biszkoptowe spody masą, a całość dekorujemy białym kremem. Przyklejamy rurki i perełki, a na górę dajemy dodatkowo plasterki truskawek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?