Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śmietankowy tort truskawkowy

Edyta Bracka
Tort śmietankowo - truskawkowy
Tort śmietankowo - truskawkowy Edyta Bracka
Prezentujemy przepis na śmietankowy tort truskawkowy. Jego autorem jest Edyta Bracka.

Tort śmietankowo-truskawkowy

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 700 g truskawek
  • 300 ml kompotu truskawkowego (lub ponczu)
  • rurki i perełki do dekoracji

Przygotowanie:

Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min. Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy kompotem truskawkowym lub ponczem (z wody, soku z cytryny i cukru).

Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodajemy rozgniecione blenderem truskawki i delikatnie mieszamy. W ten sposób otrzymamy różowy krem.

Przekładamy biszkoptowe spody masą, a całość dekorujemy białym kremem. Przyklejamy rurki i perełki, a na górę dajemy dodatkowo plasterki truskawek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski