Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śniadanie dla mężczyzny – nie tylko w Jego Dniu

Anastazja Bezduszna
123rf
Jak zaczynają dzień mężczyźni w Polsce? Na pewno nie od śniadania, które przed pracą spożywa tylko 48% panów!

Śniadanie to zastrzyk energii na długie godziny w pracy. Co więcej posiłek ten poprawia nastrój
i koncentrację, przyspiesza proces myślenia, tak istotny w pracy umysłowej.

Pełnowartościowym pierwszym i drugim śniadaniem dla mężczyzny będzie zdrowa kanapka. Nie tylko
z serem i wędliną, ale również z grillowanym kurczakiem, pastami rybnymi,z makrelą, tuńczykiem, jajecznymi lub warzywnymi. Powinna być przygotowana na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie, które doda energii, a także posmarowaną masłem lub dobrym tłuszczem roślinnym. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach śniadania.

Obowiązkowo należy dodać warzywa - rukolę, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora oraz sałatę. Dla urozmaicenia kanapkę można podać na ciepło w formie tostów lub przygotować tort kanapkowy, który wystarczy na śniadanie dla całej rodziny.

Kanapka z indykiem na ciepło
Składniki:

  • pieczywo
  • masło lub margaryna
  • kilka plasterków pieczonego indyka
  • sałata, roszponka
  • żurawina ze słoiczka
  • ser wg. uznania: camembert, brie, kozi pleśniowy
  • opcjonalnie: majonez

Przygotowanie:
Pieczywo przekroić na pół, posmarować masłem lub margaryną. Na jednej połówce położyć sałatę, dodać plasterki mięsa, ser, żurawinę, przykryć roszponką i drugą kromką pieczywa. Następnie wstawić do piekarnika na kilka minut.

Śniadanie na ciepło, czyli omlet z chudą wędliną
Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki pokrojonej chudej, drobiowej wędliny
  • łyżka posiekanej cebuli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, łyżeczka suszonej bazylii.

Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, ubijamy je z mlekiem, mąką i przyprawami. Masa powinna być puszysta (lekko spieniona), gładka i jednolita. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy szynkę. Gdy się przysmaży, przekładamy mięso na talerz. Na patelnię wlewamy masę na omlet i podsmażamy na małym ogniu. Gdy placek zacznie się ścinać, wykładamy na wierzch szynkę, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Po chwili przekładamy placek na drugą stronę. Po około 30 sekundach omlet jest gotowy.

Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:

  • 2-3 jaja
  • garść świeżego szpinaku
  • pół cebuli
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, olej rzepakowy

Przygotowanie:
Szpinak myjemy, zwijamy w „cygaro” i tniemy na paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory kroimy w cienkie paski. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i czekamy aż lekko opadnie, dodajemy pomidory. Następnie wbijamy jajka. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy aż jajka się zetną. Podajemy z pieczywem lub ciepłym tostem posmarowanym masłem lub margaryną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski