Żyjąc w ciągłym pośpiechu często zapominamy o swoim zdrowiu. Praca, nauka i obowiązki rodzinne sprawiają, że jesteśmy wiecznie zabiegani, spóźnieni, nie mamy czasu na jedzenie i sen. A przecież nie jedząc śniadania zyskamy co najwyżej 10 minut więcej snu, a strata dla organizmu będzie ogromna.
- Osobiste ambicje i wymagania otoczenia powodują, że większość z nas żyje dziś w permanentnym stresie, całkowicie poświęcając się pracy, a dbanie o zdrowie spychając na dalszy plan - komentuje Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk firmy Sante. - Na dłuższą metę jest to niebezpieczne dla naszego organizmu. Jeśli nie zmienimy złych nawyków, nie zaczniemy dbać o zdrowy sen i właściwe żywienie oraz codzienną aktywność fizyczną, może mieć to dla nas przykre konsekwencje.
Śniadanie to pierwszy posiłek w ciągu dnia i to ten najważniejszy. Stare, chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Bardzo istotne są więc jakość śniadania i liczba składników odżywczych, bo powinno ono dostarczyć nam 25-30 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. To, co zjemy po przebudzeniu, ma wpływ na nasze samopoczucie fizyczne, ale również sprawność intelektualną. Zjadając odpowiednio skomponowane śniadanie dostarczamy organizmowi poranną porcję energii i składników pokarmowych potrzebnych w ciągu całego dnia. Po nocnym odpoczynku silnie obniża się stężenie glukozy we krwi. Jej niedobór powoduje problemy z koncentracją i refleksem, opanowaniem, analizą informacji i podejmowaniem decyzji - czyli w kluczowych kwestiach potrzebnych w efektywnej pracy i codziennych obowiązkach.
- Żeby śniadanie było zdrowe, odżywcze i energetyczne, musi zawierać białka, tłuszcze i węglowodany złożone. Powinno także dostarczać składniki mineralne, witaminy i błonnik pokarmowy - wyjaśnia dietetyk. - Polecam zwłaszcza produkty sojowe, bo one są bogatym źródłem białka roślinnego. Napoje sojowe zawierają wysokiej jakości białko, wapń oraz witaminy B i D, przy jednocześnie niewielkiej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Węglowodany złożone znajdziemy zaś w musli, płatkach zbożowych oraz otrębach.
Dobrze zbilansowana dieta to to ta, która jest urozmaicona, nie bójmy się więc eksperymentować w kuchni. Napoje sojowe możemy też wykorzystywać do gotowania, w ten sam sposób, co tradycyjne produkty mleczne, przygotowując na przykład: naleśniki lub owsiankę. Pamiętajmy również o tym, by zdrowo odżywiać się w pracy. Zamiast "szybkich" zupek, czy hamburgerów, zabierzmy do firmy przyrządzoną w domu surówkę lub sałatkę, a w szafce miejmy zawsze saszetki z płatkami zbożowymi lub musli, które ze smakiem zjemy z mlekiem lub napojem sojowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?