18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sok pomidorowy: Źródło witamin i zdrowia

Elżbieta Podolska
Pomidory i sok z pomidorów - samo zdrowie.
Pomidory i sok z pomidorów - samo zdrowie.
Pochodzą z Ameryki Południowej, a do Europy przywędrowały w XVI wieku przywiezione z wypraw przez Hiszpanów i Portugalczyków. Początkowo uważano je za afrodyzjak. Płacono ogromne sumy za jeden owoc. Cnotliwe kobiety go nie jadły, żeby nie wywoływał u nich niepożądanych uczuć.

Dzisiaj to już tylko źródło witamin i zdrowia. Nikt nie wierzy w jego magiczną miłosną moc, ale za to kochamy go za smak, sok, miąższ. Za to, że smakuje znakomicie sam i jako dodatek. W każdej postaci. No i nie tuczy. A to bardzo ważne dla osób będących na diecie.

Mogą być zielone, czerwone, żółte, duże i małe, okrągłe, podłużne, kanciaste i nieomal poskręcane. Podobno te pierwsze przywiezione z Ameryki były wielkości wiśni. Teraz te największe (i chyba najsmaczniejsze) bawole serca i malinówki są tak wielkie jak grejpfruty.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Najlepsze są te dojrzałe na słońcu, a nie pędzone w fabrykach pod folią. Wystarczy wziąć je do ręki i powąchać w miejscu, gdzie był ogonek. Dojrzały pomidor powinien pięknie pachnieć. Wtedy ma odpowiedni doskonały smak.

Jest takim warzywem, które może być samodzielne na stole, ale też kocha towarzystwo. Może najmniej ogórka surowego, bo wtedy jego zielony towarzysz traci witaminy, jak stwierdzili naukowcy. Ale z dodatkiem bazylii, mozzarelli, sera żółtego, cebuli, szczypiorku, papryki, ogórka kiszonego, wędliny, tuńczyka i tak można by jeszcze długo wymieniać z czym dobrze smakuje.

Mając pomidory w kuchni nie ma co się bać nagłej wizyty. Wystarczy wtedy szybko je sparzyć, obrać i obsmażyć na maśle, potem dodać listki świeżej bazylii, odrobinę wody, nieco przypraw i wyborna zupa pomidorowa gotowa. Albo wydrążyć i nafaszerować serem, zapiec i gorące podać na kolację. Nie mówiąc o najprostszej wersji, czyli caprese, włoskiej fladze: pomidorach z mozzarellą i bazylią wzbogaconych wspaniałą oliwą extra vergin o pieprzowym smaku. Dla Włochów kuchnia bez pomidorów nie istnieje. Sosy do makaronów, które pachną słońcem i gotują się cały dzień na wolnym ogniu, nie tak jak u nas, kiedy bierzemy pomidory z puszki i po 10 minutach mamy sos. Generalnie polecam robienie wszystkiego ze świeżych pomidorów. Teraz nie są już towarem niedostępnym, nawet kiedy mrozy na dworze.

Wiesław Michnikowski nie mógłby już dzisiaj śpiewać Adios pomidory, adios ukochane...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski