Składniki:
1 kg dojrzałych malin
0,5 kg cukru
cytryna
Przygotowanie:
Maliny przekładamy do garnka, przesypujemy połową cukru, mieszamy i odstawiamy na bok na godzinę, aby puściły sok.
Gotujemy owoce tak długo, aż się rozpadną. Odstawiamy i czekamy, aby przestygło. Owoce porcjami przekładamy do gazy lub pieluchy i wyciskamy.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Pozostały w garnku sok odcedzić na sicie. Do odciśniętego soku dosypujemy resztę cukru, wciskamy sok z cytryny i ponownie gotujemy. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, które pojawią się na wierzchu.
Sok przelewamy sok do słoików, które zagotowujemy. W ten sam sposób robi się sok z jeżyn. Jeśli sok ma być słodszy, to należy dać więcej cukru.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?