Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sok z malin na zimę

ELKA
Do zimowej herbaty sok malinowy będzie doskonały. Zwłaszcza zimą, kiedy zwykła herbata nie rozgrzewa.

Składniki:
1 kg dojrzałych malin
0,5 kg cukru
cytryna

Przygotowanie:
Maliny przekładamy do garnka, przesypujemy połową cukru, mieszamy i odstawiamy na bok na godzinę, aby puściły sok.

Gotujemy owoce tak długo, aż się rozpadną. Odstawiamy i czekamy, aby przestygło. Owoce porcjami przekładamy do gazy lub pieluchy i wyciskamy.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Pozostały w garnku sok odcedzić na sicie. Do odciśniętego soku dosypujemy resztę cukru, wciskamy sok z cytryny i ponownie gotujemy. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, które pojawią się na wierzchu.

Sok przelewamy sok do słoików, które zagotowujemy. W ten sam sposób robi się sok z jeżyn. Jeśli sok ma być słodszy, to należy dać więcej cukru.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski