Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sorbet ze świeżych truskawek [PRZEPIS]

Elżbieta Podolska
Paweł Miecznik
Jak sprawić, by w lecie nie stać przy garach? Przepisy poleca nam szef kuchni restauracji w Hotelu Księcia Józefa Jacek Blicharski.

Składniki:

  • 40 dag truskawek
  • 30 dag malin
  • 1 szklanka soku z truskawek
  • 1 szklanki likieru wiśniowego
  • 3 łyżki miałkiego cukru
  • 2-3 listki świeżej mięty

Przygotowanie:
Truskawki, maliny umyć. Dodać cukier. Zmiksować. Zagotować sok. Wrzucić miętę, przykryć i odstawić.

Gdy przestygnie, usunąć miętę, a napar wymieszać z musem owocowym. Wlać pozostały sok i likier. Zmiksować.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Schować do lodówki. Po 2 godzinach, gdy zacznie tężeć, wymieszać. Zamrożony wyjąć, zmiksować i przełożyć do pucharków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski