Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sos jajeczno-szczypiorkowy

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
To sos, który u mnie na wielkanocnym stole stoi obok tradycyjnego sosu tatarskiego. Zdania rodziny, co do tego który jest lepszy są podzielone. Ci niezdecydowani sięgają po obydwa... Sos jajeczno-szczypiorkowy znakomicie pasuje do jajek, mięs i szynki.

Składniki

  • 6 jajek
  • 200 gram majonezu
  • 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • spory pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka (białka użyć możemy np. do sałatki). Dokładnie ucieramy żółtka z majonezem (możemy same pokusić się o jego wykonanie: ubijamy dwa surowe żółtka z musztardą pieprzem i solą, stopniowo, nie przerywając ubijania wlewamy ok. pół litra oleju), dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Bardzo drobno kroimy szczypiorek, dodajemy do sosu. Można trochę zostawić i posypać nim sos w sosjerce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski