Składniki na sos piernikowy:
50g piernika bez dodatków
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kilka suszonych śliwek
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki wywaru warzywnego
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól
biały pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Gotować ok 12 minut, zmiksować. Sos doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać.
Można podawać ze smażonym karpiem, albo z pieczonym mięsem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?