Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sos piernikowy

ELKA
Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia nawet Ci, którzy na co dzień nie mają nic wspólnego z gotowaniem, myślą o przygotowaniu choćby jednej potrawy. Jak zrobić sos piernikowy?

Składniki na sos piernikowy:
50g piernika bez dodatków
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kilka suszonych śliwek
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki wywaru warzywnego
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól
biały pieprz

Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać śliwki, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Gotować ok 12 minut, zmiksować. Sos doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać.

Można podawać ze smażonym karpiem, albo z pieczonym mięsem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski