18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Sposób na jajko

k@s
Archiwum Polskapresse
Zanim zaczniesz gotować jajka i przyrządzać z nich potrawy, sprawdź czy są świeże. Podpowiadamy jak to zrobić! Zdradzając przy tym kilka kuchennych sztuczek, by jajka zawsze wyszły nam tak, jak sobie tego życzymy.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

  • Białko kilkudniowego jaja nie rozlewa się, przylega do żółtka, jest przejrzyste. Natomiast żółtko jest kuliste, gładkie, bez plam. Innym sposobem na weryfikację jest próba wody.
  • Bardzo świeże jaja, włożone do naczynia z wodą, będą leżały poziomo na dnie, a stare, nie nadające się do jedzenia, wypłyną na powierzchnię.

Jak długo można przechowywać jajka?

  • W lodówce możemy je trzymać nawet przez 3 tygodnie. Należy przy tym pamiętać, że jajka mają zdolność pochłaniania obcych zapachów. By na dłużej zachowały świeżość nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki, ważne jednak, by umyć, a następnie sparzyć je wrzątkiem, gdy chcemy je przyrządzić.

Co zrobić, by jajka dłużej zachowały świeżość?

  • Namocz papierowy ręcznik w oleju roślinnym i przetrzyj nim skorupki, jajka pozostaną świeże nawet 3-4 tygodnie dłużej.

Co zrobić, by jajko nie pękało podczas gotowania?

  • Do gotowania używaj dużego rondla, żeby jajka miały swobodę i nie obijały się o siebie.
  • Zapobiegniesz pękaniu skorupek, nacierając jajka - przed gotowaniem - cytryną. Skorupki pozostaną całe i znacznie łatwiej będą się obierać.
  • Ten sam skutek osiągniesz dodając 1 łyżeczkę soku z cytryny lub plasterek cytryny do wody, w której gotują się jajka.
  • Szerszy koniec jajka można też nakłuć ostrą szpilką - dokładnie tam gdzie zazwyczaj znajduje się pęcherzyk powietrza. Dzięki temu jajko nie pęknie i nie wypłynie z niego białko.

Co zrobić, jeśli podczas gotowania pękła skorupka i z jajka zaczęło wypływać białko?

  • Nie ma powodu by je wyrzucać, o ile masz w kredensie biały ocet. Dodaj do wrzątku 1 łyżeczkę octu, który zetnie białko jajka i powstrzyma jego wyciekanie ze skorupki.

Co zrobić, by jajko lepiej się obierało?

  • Wsyp łyżeczkę soli do wody, w której będziesz gotować jajka.
  • Jajka dobrze obiera się pod strumieniem zimniej wody.

Jak sprawdzić, które jajko jest ugotowane, a które surowe?

  • Zakręć jajkiem! Surowe prawie się nie obracają, ugotowane - bez trudu.
  • Wrzuć do zimnej wody! Surowe w niej utonie.

Czy zamrażać jajka?

  • Tak, ale tylko surowe białka i żółtka. Wbij jajka do hermetycznego pojemnika z plastiku i dodaj 1 łyżeczkę soli lub miodu na każda szklankę jajek (szklanka to mniej więcej 5 całych jaj). Zamknij pojemnik i zapisz co zostało dodane do jaj, żeby wiedzieć, czy wykorzystać je do potraw słodkich, czy pikantnych.

Jak równo pokroić jajko?

  • Spryskaj lekko ostrze noża olejem.
  • Tuż przed krojeniem włóż ostrze noża pod zimną bieżącą wodę.

Przygotowując jajka faszerowane, warto wiedzieć, że:
mieszając jajka podczas gotowania, sprawimy, że żółtko utrzyma się w środku jajka. Dzięki temu będziemy mieli ładne i równe połówki jajek.
ścinając kawałeczek jajka z każdej połówki, sprawimy, że będą leżały prosto na półmisku.

Gotujemy jajka na miękko, półtwardo i twardo:

  • Jajka na miękko: do rondla wlej zimną wodę, gdy się zagotuje, powoli wkładaj jajka (najlepiej zrób to łyżką). Przykryj i gotuj przez 1 minutę na bardzo małym ogniu. Wyłącz gaz i trzymaj pod przykrywką jeszcze przez około 6 minut. Jeśli potrzymasz pod przykryciem przez 8 minut - jajka będą na półtwardo. Jeśli wydłużysz ten czas do 10 minut - będą na twardo.
  • Włóż jajka do rondla, zalej dużą ilością zimnej wody i ustaw na średni ogień. Gdy woda się zagotuje, odlicz 2 minuty i wyłącz gaz. By zjeść je na miękko od razu przełóż je do kieliszków. Gdy pogotujesz jajka na małym ogniu przez 4 minuty podasz je jako półtwarde. Potem przez 10 minut ochładzaj w zimnej wodzie. Gdy czas gotowania wydłużysz do 6 minut - jajka będą na twardo.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
marcus

Oferta pożyczki dla GFI do poważnych osób
Global Finance Group International (GFI) udziela kredytów
na kwotę od 20000 do 100.000.000 euro
realizacja projektów na dowolnej aplikacji
pożyczki
goodgodmarcus@gmail.com
dla każdego wniosku kredytowego

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3