Chrupiące, soczyste, pełne aromatu, czyli po prostu pyszne. Pieczone warzywa to świetna alternatywa dla gotowanych lub smażonych dodatków. Jednak podczas przygotowania często dodajemy do nich mnóstwo niezdrowego tłuszczu. Wbrew pozorom istnieje bardzo prosty sposób, żeby upiec zdrowe, a zarazem pełne smaku warzywa.
Składniki:
- buraki
- marchewka
- pietruszka lub pasternak
- papryka
- pomidor
- młoda cukinia
- bakłażan
- kawałek selera
- cebula
- kalarepa
- przyprawy wg. uznania
Przygotowanie soczystych warzyw w torebce do pieczenia jest wyjątkowo proste. Wystarczy jedynie dokładnie umyć oraz pokroić produkty. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w torebce, doprawiamy do smaku (np. odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich), całość zamykamy klipsem i umieszczamy na godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Na około 10-15 minut przed końcem warto rozciąć torebkę. Dzięki temu warzywa delikatnie zarumienią się i będą bardziej chrupiące.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?