ZOBACZ TEŻ: Prosty przepis na smaczny obiad
Polecamy dwa proste przepisy z wykorzystaniem kaszanki
Pyszne ziemniaki faszerowane kaszanką poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 200 g "Kaszanki domowej" ZM Pekpol
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek.
Następnie wydrążone ziemniaki wypełnić kaszanką, wcisnąć cząstki czosnku, złożyć razem i dokładnie zawinąć w podwójną folię aluminiową.
Piec w piekarniku lub ogniskowym żarze do miękkości (ok. 50 minut).
Zapiekane pomidory faszerowane kaszanką
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 400 g "Kaszanki domowej" ZM Pekpol
- łyżka tymianku
- łyżka bazylii
- gałązka majeranku
- bulion warzywny
Sposób wykonania:
Kaszankę mieszamy ze świeżymi ziołami, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie myjemy pomidory, odcinamy ich górne części i wydrążamy z pestek.
Następnie faszerujemy je kaszanką i przykrywamy, wcześniej odkrojoną górną częścią.
Nagrzewamy piekarnik do 180 °C, układamy pomidory w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną bulionu i pieczemy ok. 20 minut aż się zarumienią.
Pomidory zamiast w piekarniku można podpiec na elektrycznym grillu.
Doskonale smakują z grillowanymi ziemniaczkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?