Spis treści
Poziom pH gleby jest bardzo istotny
Poziom pH gleby określa, jak dobrze rośliny będą wchłaniać składniki odżywcze, zwłaszcza te kluczowe do rozwoju, czyli azot, fosfor i potas. Większość roślin będzie rosła w glebie o odczynie pomiędzy 6 a 7, ale nie jest to regułą. Po co nam wiedza o pH gleby? Jeśli jest zbyt zasadowa, możemy to zmienić, dodając kompost wzbogacony fusami z kawy. Świetnie poradzi też sobie popiół drzewny.
Oczywiście, najdokładniejsze wyniki uzyskamy, kupując gotowy miernik do mierzenia pH gleby. Ceny tzw. kwasomierza zaczynają się już od 20 zł, chociaż są i takie za 200. Jeśli wolisz jednak użyć naturalnej metody, jedynym zakupem będzie czerwona kapusta (wykorzystamy część, a resztę zjemy) oraz woda destylowana, której koszt to kilka złotych.
Najlepszy czas na testowanie gleby
Ziemię w ogrodzie najlepiej jest testować jesienią, aby dobrze wchłonęła wszelkie zmiany wprowadzone w sezonie i abyśmy mogli przygotować ją do sadzenia wiosną.
Całkowite rozpuszczenie wapna w glebie może zająć od 6 do 12 miesięcy i mniej więcej tyle samo czasu, zanim składniki odżywcze w kompoście przedostaną się do linii korzeni.
Ponownie testujemy glebę wiosną, przed rozpoczęciem sadzenia, ale również w okresie wegetacji, zwłaszcza jeśli zauważymy, że nasze rośliny nie mają się zbyt dobrze. Np. liście są żółte lub roślina nie wytwarza ani owoców, ani kwiatów.
Testowanie gleby co kilka lat jest również pomocne, zwłaszcza jeśli regularnie dodajemy kompost lub ściółkę, które mogą zmieniać pH gleby.
Jak sprawdzić poziom pH ziemi w ogrodzie?
Potrzebne są:
- mała łopatka,
- duży słoik,
- 2 szklanki ziemi,
- ok. 250 ml wody destylowanej,
- 130 ml octu,
- pół szklanki sody oczyszczonej,
- ćwiartka czerwonej kapusty.
Najpierw musimy się wkopać w ziemię na głębokość ok. 20 cm. Zbieramy 2 szklanki gleby do testów, rozbijamy grudki, usuwamy zanieczyszczenia, kamienie. Przekładamy ziemię do słoika. Wlewamy do niej wodę destylowaną, tak aby powstało „błoto”.
Możemy rozdzielić ziemię na 3 części. Do pierwszej dodajemy ocet i mieszamy. Jeśli mikstura zacznie się pienić i bąbelkować, oznacza to, że gleba jest alkaliczna.
W przypadku sody dodajemy pół szklanki sody zamiast octu. Jeśli mikstura zaczyna się pienić i bąbelkować, oznacza to, że gleba jest kwaśna. Jeśli jednak ani w przypadku octu, ani sody nic się nie dzieje i mikstura się nie pieni, oznacza to, że ziemia w naszym ogrodzie jest neutralna i prawdopodobnie większość roślin sobie w niej poradzi.
Alternatywną metodą jest wykorzystanie czerwonej kapusty. Kroimy ją w paski, grubości ok. 2 cm. Gotujemy ją w wodzie destylowanej przez 10 minut, aż płyn zabarwi się na fioletowo. Wyjmujemy kapustę, a kapuścianą wodę wlewamy do słoika. Dodajemy 2 łyżki gleby.
Jeśli woda nie zmienia koloru, oznacza to pH neutralne. Jeśli jednak woda zmieni kolor na różowy – gleba jest kwaśna. Kolor niebieski będzie oznaczał, że gleba jest alkaliczna. Im bardziej intensywny kolor, tym bardziej kwaśny lub zasadowy odczyn.
Źródło: Treehugger
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?