Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na Wielkanoc. Jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem cayenne

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem cayenne
Jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem cayenne książka „Kuchnia Fit” Konrad Gaca
Jajka na Wielkanoc można je podawać tradycyjnie: gotowane na twardo z różnymi sosami, ale też poświęcając nieco więcej czasu przed wielkanocnym śniadaniem można je nafaszerować i to na tysiąc sposobów: z szynką, tuńczykiem, szczypiorkiem, łososiem, pieczarkami, kurkami, a nawet z koncentratem pomidorowym. W faszerowanych jajkach najważniejsze jest nadzienie.Tym razem proponujemy jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem cayenne.

Składniki:

  • 4 jaja na twardo,
  • 2 średnie pieczarki,
  • 2 łyżeczki świeżego szczypiorku,
  • 4 liście sałaty zielonej,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 g pieprzu cayenne,
  • natka pietruszki,
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:
Ugotowane jaja na twardo kroimy na połówki, następnie wydrążamy żółtka, które umieszczamy w miseczce.

Zobacz też : Jak ugotować jajka na twardo i jajka na miękko? Sprawdź

Do żółtek dodajemy starte na wiórki pieczarki, ugotowane wcześniej na parze. Po rozmieszaniu dodajemy 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 4 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawiamy pieprzem cayenne. Wszystko mieszamy, uzyskując jednolitą masę i uzupełniamy puste połówki białek. Wykładamy na liście sałaty i ozdabiamy natką pietruszki oraz rzeżuchą.

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski