Sprzedasz ciasto, dżem, kiełbasę. Od stycznia 2017 - legalnie

RedakcjaZaktualizowano 
Wojciech Alabrudziński
Nareszcie. Rolnicy sprzedający produkty i wyroby ze swoich gospodarstw, wyjdą z szarej strefy. Z początkiem 2017 roku, będzie bowiem możliwy rolniczy handel detaliczny. A co z rozporządzeniem, które określi wymagania higieniczne dla przetwórstwa w innym budynku niż dom gospodarza? Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

- Zgodnie z zapowiedziami z programu Prawa i Sprawiedliwości, mieliśmy wprowadzić ułatwione zasady sprzedaży przez rolników żywności bezpośrednio z gospodarstwa. W ciągu minionego roku przygotowaliśmy cały pakiet ustaw, które to realizują - podkreślił z dumą, podczas konferencji prasowej, minister Krzysztof Jurgiel.

 

- Pojawiło się wiele sprzecznych, czy też wręcz nieprawdziwych informacji, że wprowadzona ustawa jest martwa, gdyż nie ma rozporządzeń wykonawczych - podkreśliła Ewa Lech. Podsekretarz stanu nawiązała do określenia warunków produkcji w osobnym budynku, a nie w kuchni gospodarza. Jak zapewniła, kiedy rolnicy będą chcieli działać w innych budynkach na terenie gospodarstwa, resort zajmie się rozporządzeniem, które określi higeniczne wymagania dla przetwórstwa. Można się go spodziewać dopiero po roku działania ustawy.

 

Czytaj również: Obecnie w ramach tzw. dostaw bezpośrednich umyjesz warzywa. Ale ich nie pokroisz

 

Jak zapewnił Jurgiel, zainteresowanie produktami z polskiej wsi jest nawet w ... Japonii. Minister stwierdził, że w tym przypadku w grę wchodzą wyłącznie duże partie, więc warto łączyć siły w formie spółdzielni. 

 

Co powinny zrobić osoby, które planują produkcję i sprzedaż?

  • W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego  – należy złożyć pisemny wniosek do właściwego powiatowego lekarza weterynarii (co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem działalności)
  • żywności pochodzenia niezwierzęcego – złóż wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, który trafi do powiatowego inspektora sanitarnego

 

Prowadzący taką działalność nie są zobowiązani do projektu technologicznego. 

 

O ile roczna wartość sprzedaży nie przekroczy 20 tysięcy zł, nie trzeba martwić się o opodatkowanie.

 

Źródło informacji: minirol.gov.pl

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Materiał oryginalny: Sprzedasz ciasto, dżem, kiełbasę. Od stycznia 2017 - legalnie - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3