Śródka: Nowa restauracja prowadzona przez spółdzielnię socjalną

Karina OlszewskaZaktualizowano 
Restauracja "Wspólny Stół" działa od 20 sierpnia, a już przyciąga wielu mieszkańców Poznania. Prowadząca ją spółdzielnia socjalna jednoczy ludzi długotrwale bezrobotnych, osoby po przejściach związanych z uzależnieniami, czy doświadczone przemocą w rodzinie. Jest to kolejna inicjatywa Fundacji Barka, która założyła m.in. "Dobrą Kawiarnię" na ul. Nowowiejskiego, zatrudniającą osoby niepełnosprawne.

- Pomysł wziął się z Barki. Osoby, które do nas przychodzą, często uczestniczą w warsztatach zawodowych, są sprawne, lubią to co robią, jednak nie mogą znaleźć pracy. Pytały, czy moglibyśmy je zatrudnić. Niestety, Barka jako fundacja nie ma takich możliwości, więc zaczęliśmy tworzyć dla podopiecznych podmioty przedsiębiorczości społecznej. Właśnie w taki sposób powstała gastronomiczna spółdzielnia socjalna - mówi Maria Sadowska, opiekun spółdzielni "Wspólny Stół" i dodaje, że spółdzielnie w większości kojarzą się z nisko wykwalifikowanymi usługami takimi jak sprzątanie, czyszczenie rowerów czy bistro bary.

Zobacz też: Dobra Kawiarnia otwarta! To pierwszy taki lokal w Poznaniu [ZDJĘCIA]

- Postanowiliśmy złamać ten stereotyp i pokazać, że spółdzielnie mogą świadczyć usługi na wysokim poziomie. Klienci, którzy tutaj przychodzą, nawet się nie zorientują, że pracują tu ludzie z jakimiś dysfunkcjami. Chcemy być miejscem, do którego mieszkańcy przychodzą dla przyjemności, a przy okazji mogą zrobić coś dobrego. Jedząc nasze posiłki, wspierają osoby z problemami i gwarantują im zatrudnienie.

Nazwa również ma swoje symboliczne znaczenie. W sercu restauracji stoi wielki stół - taki, przy którym zawsze zasiadamy do wspólnych posiłków, rozmów, dyskusji czy kłótni. W naszej tradycji wspólny stół jest symbolem jednoczenia ludzi, nacji, osób z różnymi problemami, życiowymi doświadczeniami - mówi opiekunka "Wspólnego Stołu".

Na stole znajdziemy polskie dania z produktów pochodzących z ekologicznej farmy. - Pracują u nas kobiety, które mają po 50 lat i wiadomo, że one nie będą robić sushi czy kręcić pizzy. To nie jest dla nich naturalne, a my chcemy być prawdziwi - mówi Sadowska.
Jak zauważa, ten tydzień był dla nich próbą, ale pokazał, że praca i starania, jakie wkładają w restaurację, są tego warte: - Wszyscy odbierają nas bardzo pozytywnie, chociaż widzimy jeszcze sprawy, nad którymi musimy popracować, ale myślę, że to tylko dodaje nam uroku.

polecane: Flesz - Co piąta transakcja będzie wymagać użycia PIN-u

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3