Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śródziemnomorska uczta z pomidorami i mozzarellą

Katarzyna Sklepik
Paweł Jabłoński, szef kuchni Restauracja Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu
Paweł Jabłoński, szef kuchni Restauracja Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu Paweł Miecznik
Włosi kochają jeść. Makarony, owoce morza, pomidory i mozzarellę. A wszystko to skąpane w aromatycznych ziołach, świeżej bazylii i aromatycznym czosnku. Wspólne ucztowanie, nawet w zwykły dzień tygodnia to dla nich święto.

A my szukamy pretekstu, by zjeść z bliską osobą. Za miesiąc walentynki - może wtedy warto wybrać się na włoską kolację?

Obiad z rodziną czy kolacja z ukochaną osobą to dobry moment na kulinarne eksperymenty. Najlepiej sprawdzi się - na te okazje - włoska kuchnia.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pełna aromatycznych ziół, makaronów, mięs, pachnących pomidorów, mozzarelli i owoców morza. Tylko z tych kilku składników można już wyczarować wykwintne dania, które można podać w oryginalny sposób.

Jeśli planujemy w najbliższym czasie urządzić przyjęcie rodzinne lub walentynkową kolację warto już dziś spróbować przyrządzić smakowite krewetki czy owoce z waniliowym sosem.

Można też zaprosić ukochaną osobę do włoskiej restauracji, tam przy świecach i romantycznej muzyce będzie można spędzić miłe chwile.

Dzisiaj prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni Restauracja Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski