Składniki:
- 250 g polędwicy wołowej na porcję
- 100 g kukurydzy
- 30 g cebuli
- 15 g imbiru
- 30 g masła
- 50 ml śmietany 30-proc.
- 50 g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- szafran
Przygotowanie:
Kukurydzę rozgniatamy, przygotowując z niej purée. Na rozgrzane masło wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz kukurydzę.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Gdy wszystko się zeszkli, całość podlewamy odrobiną rosołu i śmietanką, dodajemy świeżo starty imbir i szafran, gdy wszystko lekko ostygnie, blendujemy, dodając sól i pieprz do smaku.
Grube plasterki cukinii faszerujemy czosnkiem, grillujemy i wkładamy do piekarnika na 10 minut, przy temperaturze 185 st. C.
Stek grillujemy na patelni grillowej, doprawiamy solą i pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?