Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stek z polędwicy wołowej na kukurydzianym purée

ELKA
Stek z polędwicy wołowej na kukurydzianym puree
Stek z polędwicy wołowej na kukurydzianym puree Paweł Miecznik
Prezentujemy przepisy Michała Majewskiego, szefa kuchni restauracji Taste_it w kompleksie HOT-elarnia w Puszczykowie.

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej na porcję
  • 100 g kukurydzy
  • 30 g cebuli
  • 15 g imbiru
  • 30 g masła
  • 50 ml śmietany 30-proc.
  • 50 g cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • szafran

Przygotowanie:
Kukurydzę rozgniatamy, przygotowując z niej purée. Na rozgrzane masło wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz kukurydzę.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Gdy wszystko się zeszkli, całość podlewamy odrobiną rosołu i śmietanką, dodajemy świeżo starty imbir i szafran, gdy wszystko lekko ostygnie, blendujemy, dodając sól i pieprz do smaku.

Grube plasterki cukinii faszerujemy czosnkiem, grillujemy i wkładamy do piekarnika na 10 minut, przy temperaturze 185 st. C.

Stek grillujemy na patelni grillowej, doprawiamy solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski