Najpierw stópki myję, sparzam, dokładnie czyszczę i obgotowuję. Po obgotowaniu płuczę pod bieżącą wodą i odstawiam.
Kapustę, gdy jest zbyt kwaśna płuczę w wodzie, osączam i siekam. Następnie smalec rozgrzewam w małej brytfannie, wrzucam na niego obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę.
Smażę na silnym ogniu na złoty kolor. W kolejnym etapie dodaję kwaszoną kapustę, kminek, sól, pieprz, wlewam 4 szklanki wody, wkładam stópki i doprowadzam do zagotowania.
Kiedy całość się zagotuje, brytfannę nakrywam pokrywą i wstawiam do gorącego piekarnika (180 stopni) i piekę około 3 godzin (stópki muszą być bardzo miękkie). Gdy zachodzi potrzeba, podlewam wodą. Tak przygotowane danie podaję z ziemniakami posypanymi drobno posiekaną pietruszką.
SKŁADNIKI
Stópki wieprzowe z kapustą
(na 4 osoby)
- 4 stópki wieprzowe
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 2 cebule
- 4 łyżki smalcu
- łyżka kminku
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?