Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stópki wieprzowe z kapustą

Waldemar Kurowski
Jeśli zasmażana kapusta jest dla Ciebie zbyt mdła, dorzuć do niej kilka grzybów suszonych
Jeśli zasmażana kapusta jest dla Ciebie zbyt mdła, dorzuć do niej kilka grzybów suszonych Grzegorz Dembiński
Dzisiejszy obiad będzie trochę pracochłonny, ale czego się nie robi dla podniebienia. Proponuję stópki wieprzowe z kapustą.

Najpierw stópki myję, sparzam, dokładnie czyszczę i obgotowuję. Po obgotowaniu płuczę pod bieżącą wodą i odstawiam.

Kapustę, gdy jest zbyt kwaśna płuczę w wodzie, osączam i siekam. Następnie smalec rozgrzewam w małej brytfannie, wrzucam na niego obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę.

Smażę na silnym ogniu na złoty kolor. W kolejnym etapie dodaję kwaszoną kapustę, kminek, sól, pieprz, wlewam 4 szklanki wody, wkładam stópki i doprowadzam do zagotowania.

Kiedy całość się zagotuje, brytfannę nakrywam pokrywą i wstawiam do gorącego piekarnika (180 stopni) i piekę około 3 godzin (stópki muszą być bardzo miękkie). Gdy zachodzi potrzeba, podlewam wodą. Tak przygotowane danie podaję z ziemniakami posypanymi drobno posiekaną pietruszką.

SKŁADNIKI
Stópki wieprzowe z kapustą
(na 4 osoby)

  • 4 stópki wieprzowe
  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • łyżka kminku
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski