Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Strefa militarna w Gostyniu: Grochówka z przedwojennej kuchni

GOK
Strefa Militarna w Gostyniu
Strefa Militarna w Gostyniu Grzegorz Okoński
Wojtek Minczykow z Redy jest z wykształcenia chemikiem, wojskowym specjalistą od skażeń, a po restrukturyzacji w wojsku – także saperem. Od niedawna jednak jest w cywilu i realizuje swoją pasję – rozwija swoją wiedzę o kuchniach polowych. Na trwającej jeszcze do niedzieli Strefie Miliarnej Gostyń 2014 wystawił dumę swojej kolekcji kuchnię polową wz. 36P, wyprodukowaną w 1937 roku przez Lubelską Wytwórnię Samolotów.

Mam na razie pięć kuchni polowych, w tym ocaloną ze złomowiska niemiecką HF14 – opowiada Wojtek Minczykow. - Tu serwuję grochówkę z jedynej w pełni sprawnej obecnie w Polsce, kompletnej i dopuszczonej do użytku przez Sanepid, przedwojennej kuchni wz. 36P. Jest ciężko – panujący teraz upał, przy kuchni temperatura 76 stopni, ale ja to lubię! Taka kuchnia – choć to wydaje się niemożliwe – jest łatwiejsza w obsłudze od domowego garnka na kuchence. A jaka satysfakcja, doprawiać 80 litrów grochówki... Albo cztery razy 80 litrów!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski