Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Strogonow jutrosiński, czyli z grzybami shii-take

Karolina Sternal
Strogonow z shii-take? Proszę bardzo!
Strogonow z shii-take? Proszę bardzo! Karolina Sternal
Shii-take są delikatnym, bardzo smacznym grzybem. W kuchni można z nimi robić praktycznie wszystko. Nadają się do marynowania, smażenia, duszenia i gotowania. Poniżej mała próbka wykorzystania tego grzyba.

Składniki:
1 kg grzybów shii - take
50 dag pieczarek
2 szt piersi z drobiu lub 1 kg polędwicy wołowej
4 cebule
25 dag masła
sos sojowy
przyprawy: bazylia, koperek, sól, pieprz, szczypta cukru

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Grzyby ugotować i pokroić w paski (pozostawić wywar od shii - take). Mięso pokroić w paski i obsmażyć. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone grzyby i smażyć razem około 10 minut. Wrzucić mięso, zalać wywarem z shii - take, wymieszać i dusić około 30 minut.

W czasie przyprawić sosem sojowym, pieprzem, solą, szczyptą cukru. Na koniec dodać bazylię i koperek. Strogonowa podawać na ciepło z ryżem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski