Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stromboli – konkurencja dla popularnej pizzy

AB
MSM Mońki
Spotkania z przyjaciółmi to dobry pretekst do tego, aby spróbować nowych, nieznanych nam dotąd potraw. Organizacja takiego małego przyjęcia nie jest trudna, a przynosi nam ogromną radość. W planowaniu dań często sięgamy do specjałów kuchni włoskiej – makarony czy pizza to standardowe punkty menu. Dziś przedstawiamy stromboli – alternatywę dla popularnej i wszystkim nam znanej pizzy.

Stromboli z serem żółtym i brokułami

Składniki na ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
  • szklanka letniej wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • 250 g sera żółtego Gouda
  • 250 g brokułów

Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę i zaczyn, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Stromboli – konkurencja dla popularnej pizzy - Głos Wielkopolski

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski