2 z 11
Poprzednie
Następne
Strusie, alpaki, lawenda.... czyli nietypowe hodowle i uprawy [ZDJĘCIA]
Alpaki dzięki lepszej wełnie od owczej oraz dobremu mięsu, zyskują coraz większą popularność w wielu hodowlach na świecie, a także i w Polsce. Ich hodowla jest też bardziej ekonomiczna, gdyż dzięki dwudzielnej wardze, jedząc rośliny, nie wyrywają ich korzeni z ziemi. Przystosowane są do klimatu wysokogórskiego, a do wyżywienia wystarczą im słabe gleby piątej i szóstej klasy o niewielkim areale – na jednym hektarze jest w stanie utrzymać się około 20 sztuk alpak. W odróżnieniu od innych zwierząt nie niszczą pastwisk za sprawą miękkich poduszek kopyt. Wytrzymują trudne zimy dzięki wełnie odpornej na mroźny klimat, która dłużej zatrzymuje ciepło. Ponadto nawóz Alpak z dobrym skutkiem można wykorzystać w ogrodnictwie.