Surówka z białej kapusty - składniki:
- połowa małej lub ćwiartka dużej główki białej kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 średni por
- pęczek natki pietruszki
- cukier, sól - do smaku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki majonezu
Surówka z białej kapusty - Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować i wrzucić do miski. Posolić i wymieszać. Odstawić.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.
Por wypłukać i cieniutko pokroić w krążki - część białą i trochę zielonej - dla koloru. Pokrojony na osobnej miseczce mieszam z odrobiną soli i dodaję do kapusty i marchewki. Na koniec wsypuję natkę pietruszki. Oczywiście uprzednio ją trzeba opłukać, wysuszyć i drobniuteńko posiekać.
Tak przygotowane składniki słodzę i skrapiam sokiem z cytryny. To już jak kto lubi - bardziej słodką czy kwaśną surówkę. Na sam koniec dodaję majonez i wszystko mieszam. Całość przekładam do szklanej salaterki, w której surówka z białej kapusty naprawdę pięknie się prezentuje. O smaku nawet nie wspominam.
Surówka z białej kapusty ma jedną wadę - to dość czasochłonny dodatek do dań - z reguły przygotowuję tę surówkę co najmniej pół godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?