Surówka z dyni z pieczarkami

ELKA
Dynia na słodko i na ostro, czyli jesienne wariacje z korbolem...

Składniki:

  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 filiżanki startej surowej dyni
  • 2 łyżki startej cebuli
  • świeżo zmielony pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 4 filiżanki pokrojonych w plasterki surowych pieczarek
  • czarne oliwki
  • garść rukoli
  • 4 czubate łyżki sera ricotta (sera feta lub twarożku koziego)
  • sól morska
  • oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem i namoczyć (ok 10 minut). Dynię opłukać, obrać ze skorupy, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startej dyni dodać cebulę, świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dołożyć pieczarki, oliwki pokrojone na połówki, odsączone rodzynki, rukolę. Doprawić pieprzem i solą. Polać oliwą z oliwek extra virgin. Wymieszać, posypać rozdrobnionym serem ricotta.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie