Składniki:
- 4 łyżki rodzynek
- 4 filiżanki startej surowej dyni
- 2 łyżki startej cebuli
- świeżo zmielony pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 4 filiżanki pokrojonych w plasterki surowych pieczarek
- czarne oliwki
- garść rukoli
- 4 czubate łyżki sera ricotta (sera feta lub twarożku koziego)
- sól morska
- oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem i namoczyć (ok 10 minut). Dynię opłukać, obrać ze skorupy, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startej dyni dodać cebulę, świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Dołożyć pieczarki, oliwki pokrojone na połówki, odsączone rodzynki, rukolę. Doprawić pieprzem i solą. Polać oliwą z oliwek extra virgin. Wymieszać, posypać rozdrobnionym serem ricotta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?