Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Surówka z dyni z pieczarkami

ELKA
Dynia na słodko i na ostro, czyli jesienne wariacje z korbolem...

Składniki:

  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 filiżanki startej surowej dyni
  • 2 łyżki startej cebuli
  • świeżo zmielony pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 4 filiżanki pokrojonych w plasterki surowych pieczarek
  • czarne oliwki
  • garść rukoli
  • 4 czubate łyżki sera ricotta (sera feta lub twarożku koziego)
  • sól morska
  • oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem i namoczyć (ok 10 minut). Dynię opłukać, obrać ze skorupy, miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startej dyni dodać cebulę, świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Dołożyć pieczarki, oliwki pokrojone na połówki, odsączone rodzynki, rukolę. Doprawić pieprzem i solą. Polać oliwą z oliwek extra virgin. Wymieszać, posypać rozdrobnionym serem ricotta.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski