- Trzeba zadbać, by produkty były naprawdę świeże - mówi Patryk Jerzykowski, sushi master z restauracji Goko.
Nazwa sushi pochodzi od ryżu zamarynowanego octem i solą. W dawnych czasach tak zabezpieczano żywność, aby zachować jej świeżość w wilgotnym i gorącym klimacie Japonii. W swej pierwotnej formie oshi-zushi były układanymi w drewnianych pudełkach warzywami i rybami wraz z zakwaszonym ryżem.
Do dnia dzisiejszego sushi podawane jest w tej właśnie postaci.
Z biegiem lat zaczęto używać szerszej gamy dodatków, ryb, warzyw i grzybów. Nieodłącznym uzupełnieniem sushi jest zielony chrzan wasabi, rosnący w górskich potokach Japonii.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
To bardzo zdrowa potrawa, smaczna, lekka i nietucząca. Sushi jada się z przyjaciółmi, dyskutując, przygotowując, popijając sake, wino ryżowe albo zieloną herbatę.
- Trzeba przede wszystkim zadbać, by produkty były naprawdę świeże - mówi Patryk Jerzykowski, sushi master z restauracji Goko. - To najważniejsze w naszej restauracji
Każdy może przysiąść przy barze i obserwować, jak sushi master przygotowuje kolejne przepyszne porcje sushi. Można także zadawać pytania.
W Japonii robienie i jedzenie sushi to cały rytuał. To także nie lada sztuka. Patryk Jerzykowski uczył się w szkole japońskiej w Kopenhadze przez trzy lata i cały czas jeszcze doskonali swoje umiejętności. Japończycy dążą we wszystkim do perfekcji, także w tej dziedzinie. Dlatego najpierw uczeń przez pół roku, a nawet czasem dłużej, musi płukać ryż. Kiedy nauczy się, jak to robić najlepiej, wtedy dopiero może przystąpić do dalszej nauki.
W Japonii nadal obowiązuje pogląd, że sushi może być przygotowywane jedynie przez mężczyzn, bowiem pH i pot kobiety zmieniają smak ryżu i surowej ryby.
A jeżeli ktoś chce się dowiedzieć czegoś o samej Japonii, sushi, a także nauczyć się, jak posługiwać się pałeczkami, powinien wybrać się do Goko. Tam spokojnie może pytać o wszystko, dostać specjalnie przygotowane pałeczki dla początkujących i po prostu pokochać smak sushi.
Dlaczego sushi staje się coraz modniejsze także w Polsce? Bo można je jeść do woli i to prawie bez kalorii. Popularność zyskuje także dlatego, że wielu pracownikom znudziły się tuczące fast foody w charakterze lunchu. Te niewielkie porcje ryżu z wodorostami, rybą i krewetką je się po prostu znacznie wygodniej.
Rodzaje sushi
1. Nigiri-zushi to sushi formowane w dłoni. Jest to najpopularniejsza, obok maki-zushi, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne "paluszki", a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza.
2. Maki-zushi powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być mniejsza od ich średnicy.
3. Maki-zushi powstają w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być mniejsza od ich średnicy.
4. Temaki-zushi jest tworzone przez wszystkich biesiadników. Na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż i nori. Każdy sam komponuje swoje sushi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?