Dawniej było to warzywo typowo letnie. Wraz nadejściem jesieni znikało z naszych jadłospisów, a jak pojawiało się w sklepach, było importowane i kosztowało fortunę. Teraz gigantyczne piramidy czerwonych kul wabią nasz wzrok przez cały rok. Choć fani "ogródkowych" pomidorów i tak uważają, że najlepsze są tylko te zerwane latem z krzaka.
Jednak z pomidorów przez cały rok można wyczarować doskonałe dania. Mamy więc do wyboru przeciery, soki, zupy, sosy, sałatki, są pomidory suszone, marynowane, faszerowane... Przydają się nawet jako miseczki na imprezę. Warto po nie sięgnąć teraz, kiedy jest ich najwięcej na rynkach i pojawiły się też te podłużne Limy, które według wytrawnych gospodyń najlepiej nadają się na przetwory, także do suszenia.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Warto teraz się odrobinę potrudzić, by zimą wyciągać z przepastnej spiżarni znakomity przecier i przygotować pachnącą latem zupę pomidorową, czy sos do pizzy.
Kiedy nie mamy pomysłu na obiad, wystarczy 10 minut i na stół wjeżdża wspaniałe danie. Wstawiamy wodę na makaron. Zanim się zagotuje, mamy już w kostkę pokrojone piękne pomidory i posiekaną cebulkę. Mieszamy składniki, solimy, dodajemy aromatycznej oliwy i odstawiamy. Do wrzątku wsypujemy jakikolwiek makaron. Kiedy będzie al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski z pomidorami i cebulką, które zdążyły puścić sok. Mieszamy i gotowe. Podejrzewam, że Zeus zrezygnowałby z ambrozji na rzecz makaronu ze świeżymi pomidorami. Można dodać także świeżej bazylii i czosnku.
I jak tu ich nie kochać, kiedy goście pod drzwiami, a my nie bardzo mamy co podać. Wystarczy niewiele: pomidory, cebula, ogórek, kawałek wędliny, majonez, oliwa, twarożek. Zobaczcie ile różnych rzeczy można wyczarować, ile sałatek, łącząc na różne sposoby te składniki. Wystarczy odrobina wyobraźni.
Suszone pomidory
Składniki :
1,5 kg niedużych pomidorów
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Pomidory przekroić na pół (większe można pokroić w plastry), wyciąć szypułkę, łyżeczką usunąć gniazda nasienne. W misce wymieszać tak przygotowane pomidory z resztą składników. Piekarnik nagrzać do 130 stopni C, pomidory rozłożyć na siatce i suszyć przy uchylonych lekko drzwiczkach piekarnika około 6 godzin. Tak przygotowane pomidory można przechowywać szczelnie zamknięte w pojemnikach szklanych przez 2 miesiące w lodówce lub 6 miesięcy w zamrażalniku.
Pomidory w oliwie
Składniki :
pomidory
olej
sól
Przygotowanie:
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić na grubsze plastry. Do wyparzonego słoika wrzucić warstwę pomidorów, przesypać ją lekko solą i wlać łyżkę oleju. Następne warstwy tak samo. Zakręcić i pasteryzować 30 minut. Świetne do sosów, sałatek, zup.
Dojrzałe pomidory faszerowane serem feta
Składniki :
4 mięsiste, dojrzałe pomidory
200 g sera feta
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Ze środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kostki i nadziać nim pomidory. Piec w piekarniku w średniej temperaturze przez około 30-40 minut. Ser feta powinien być twardy, żeby nie puszczał soku i nie zamieniał się w maź.
Makaron z pomidorami i szynką parmeńską
Składniki:
100 g makaronu
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
6 plastrów szynki parmeńskiej (paski)
1/3 szklanki białego wina
2-3 dojrzałe świeże pomidory lub 1/2 puszki pomidorów w sosie
sól morska i czarny pieprz
4 łyżki oliwy extra virgin
4-5 łyżek tartego parmezanu
1/2 szklanki listków bazylii
1/2 kulki białej mozzarelli pokrojonej na kawałki
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić pozostawiając około 1/4 szklanki wody. Włożyć z powrotem do garnka i trzymać w cieple, pod przykryciem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać czosnek (plasterki) i smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty aż będzie lekko złoty. Dodać szynkę i smażyć 1 minutę. Wlać białe wino i zagotować. Dodać pomidory (odciśnięte), doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 2-3 minuty (pomidory z puszki gotować 5 minut). Wlać oliwę, wymieszać i odstawić z ognia. Dodać do garnka z makaronem ustawionym na małym ogniu. Wymieszać z bazylią. Wyłożyć do głębokich talerzy, na wierzch ułożyć kawałki mozzarelli. Posypać parmezanem i udekorować bazylią.
Zupa pomidorowa z notatnika Julka
Składniki
1 kostka masła
4 świeże pomidory (w zimie można je zastąpić krojonymi pomidorami bez skórki z puszki)
1 litr wywaru, mięsny (może być z kostki z oliwą i ziołami) bazylia (najlepiej świeża) sól
biały pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać masło w rondelku. Sparzyć i obrać pomidory ze skórki. Pokroić w kostkę. Wrzucić na tłuszcz. Dusić na małym ogniu, aż zrobi się jednolita, gęsta, kremowa masa. W tym czasie doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone listki bazylii.
Kiedy powstanie jednolita pomidorowa masa, dolać bulion. Zostawić na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Podawać z makaronem przybraną bazylią.
Dla lubiących bardziej konkretną zupę można dodać pokrojone w kostkę ugotowane piersi z kurczaka albo śmietanę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?