Śródziemnomorska shakshuka czy frittata oraz jajka zapiekane w kokilkach - to propozycje nadanie z jednego garnka. I sposób na inne podanie jajka szczególnie w świąteczne dni. Odpowiednio doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczą wszystkich domowników. Są odpowiedzią na kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do każdej kuchni.
- Przygotowując shakshukę na przykład wystarczy jaja połączyć z warzywami, które masz w lodówce: pomidorami, cebulą, bakłażanem - mówi Maciej Wawryniuk, szef kuchni Kamis i ekspert programu „Kulinarnie Mocni”.
Śródziemnomorska shakshuka
Składniki:
- 6 jajek 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
Przyprawy:
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki nasion kminku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki chilli
Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli
PRZYGOTOWANIE:
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 minut. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób sześć wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu około 10-12 minut. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Francuskie jajka z kokilki
Składniki:
- 400 g filetu kurczaka lub ulubionej szynki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łodygi selera
- 1 por
- 2 marchewki
- pietruszka
- koperek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy na małe kawałki. Warzywa obieramy i kroimy nacienkie plasterki. Zieleninę cienko siekamy. Mieszamy mięso z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt i zostawiamy na godzinę w lodówce. Następnie wsypujemy masę do małych foremek do zapiekania. Na wierzchu każdej wypełnionej foremki rozbijamy jajka. W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni zapiekamy je przez 30 minut. Jeżeli wybieramy szynkę, to danie musimy trzymać krócej w piecu.
Neapolitańska frittata z makrelą
Składniki:
- 4 jaja
- 100 ml śmietany
- 5 łyżek startego sera żółtego
- 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
- 1 puszka makreli
- 1 pomidor
- olej
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- pół łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj i wymieszaj ze startym żółtym serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami i makrelą. Dodaj czosnek i zioła. Całość przypraw solą i pieprzem. Następnie, ubij jajka na puszystą masę i dodaj do nich śmietanę. Jajka delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej makaronem. Frittatę smaż na patelni z dwóch stron.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?