Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowe sposoby na jajko

Anastazja Bezduszna
Lany poniedziałek to ten dzień podczas wielkanocnych świąt, kiedy zwykle oddajemy się słodkiemu lenistwu, pozwalamy sobie na dłuższy sen. Na więcej luzu możemy sobie także pozwolić, przygotowując tego dnia rodzinne śniadanie, nie rezygnując z wpisanych w tradycję tych świąt jajek.

Śródziemnomorska shakshuka czy frittata oraz jajka zapiekane w kokilkach - to propozycje nadanie z jednego garnka. I sposób na inne podanie jajka szczególnie w świąteczne dni. Odpowiednio doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczą wszystkich domowników. Są odpowiedzią na kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do każdej kuchni.

- Przygotowując shakshukę na przykład wystarczy jaja połączyć z warzywami, które masz w lodówce: pomidorami, cebulą, bakłażanem - mówi Maciej Wawryniuk, szef kuchni Kamis i ekspert programu „Kulinarnie Mocni”.

Śródziemnomorska shakshuka

Składniki:

  • 6 jajek 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól

Przyprawy:

  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczki nasion kminku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki chilli

Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli

PRZYGOTOWANIE:
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 minut. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób sześć wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu około 10-12 minut. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Francuskie jajka z kokilki

Składniki:

  • 400 g filetu kurczaka lub ulubionej szynki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łodygi selera
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy na małe kawałki. Warzywa obieramy i kroimy nacienkie plasterki. Zieleninę cienko siekamy. Mieszamy mięso z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt i zostawiamy na godzinę w lodówce. Następnie wsypujemy masę do małych foremek do zapiekania. Na wierzchu każdej wypełnionej foremki rozbijamy jajka. W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni zapiekamy je przez 30 minut. Jeżeli wybieramy szynkę, to danie musimy trzymać krócej w piecu.

Neapolitańska frittata z makrelą

Składniki:

  • 4 jaja
  • 100 ml śmietany
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 1 puszka makreli
  • 1 pomidor
  • olej
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • pół łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj i wymieszaj ze startym żółtym serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami i makrelą. Dodaj czosnek i zioła. Całość przypraw solą i pieprzem. Następnie, ubij jajka na puszystą masę i dodaj do nich śmietanę. Jajka delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej makaronem. Frittatę smaż na patelni z dwóch stron.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski