Miód to słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe oraz nieliczne inne błonkówki.
Pszczoły gromadzą miód w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody:
- nektarowe (kwiatowe),
- spadziowe,
- mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
Miód: właściwości zdrowotne
Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brunatno-brązowej, nawet brunatno-ciemnozielonej.
W postaci płynnej nosi nazwę patoka, w postaci zestalonej (skrystalizowanej) krupiec. Spożywa się także miód plastrowy, dojrzały miód zasklepiony w plastrze pszczelim.
Miód jest bardzo istotny dla zdrowia człowieka! Istnieje wiele rodzajów miodu, każdy z nich ma swoje unikalne właściwości.
Jakie właściwości zdrowotne mają poszczególne rodzaje miodu?
Sprawdźcie, jaki miód warto stosować na Wasze dolegliwości.
Zobacz też:
Wiosenne problemy skórne. Jak sobie z nimi radzić?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?