Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świderki w sosie a'la barszcz

KS
Lubella
Może tym razem zamiast wigilijnego barszczu z uszkami podamy makaron z sosem z barszczu?

Składniki
3 duże buraki
1 opakowanie makaronu świderki
100 ml octu z czerwonego wina
50 g cukru
30 g masła
50 gsuszonych borowików (same kapelusze)
3 łyżki mąki tortowej
bułka tarta
2 jajka
sól
olej

Przygotowanie
Kapelusze borowików namaczamy, a następnie odsączamy, doprawiamy solą i obtaczamy w mące, w rozmąconym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy na oleju na złoto.

Buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ze skórką około 1,5 godziny. Następnie obieramy i kroimy na ćwiartki.

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente.

Z cukru robimy karmel, dodajemy buraki, dolewamy ocet i gotujemy, aż powstanie syrop. Następnie dodajemy masło. Gdy sos zgęstnieje dodajemy makaron.

Tak przygotowany makaron z sosem układamy na talerzu i dekorujemy kilkoma usmażonymi kapeluszami borowików.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski