Składniki
3 duże buraki
1 opakowanie makaronu świderki
100 ml octu z czerwonego wina
50 g cukru
30 g masła
50 gsuszonych borowików (same kapelusze)
3 łyżki mąki tortowej
bułka tarta
2 jajka
sól
olej
Przygotowanie
Kapelusze borowików namaczamy, a następnie odsączamy, doprawiamy solą i obtaczamy w mące, w rozmąconym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy na oleju na złoto.
Buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ze skórką około 1,5 godziny. Następnie obieramy i kroimy na ćwiartki.
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente.
Z cukru robimy karmel, dodajemy buraki, dolewamy ocet i gotujemy, aż powstanie syrop. Następnie dodajemy masło. Gdy sos zgęstnieje dodajemy makaron.
Tak przygotowany makaron z sosem układamy na talerzu i dekorujemy kilkoma usmażonymi kapeluszami borowików.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?