Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szagówki - kopytka (miasto Chodzież)

red
Szagówki (miasto Chodzież)
Szagówki (miasto Chodzież) archiwum

Składniki:

  • 500 g ugotowanych (zmielonych) ziemniaków,
  • 200 g maki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko, szczypta soli.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wygniatamy, tak, aby powstała jednolita masa. Następnie dzielimy na cztery części i rolujemy, tak, aby powstał długi walec, który tniemy na szagę - na ukos. Aby szagówki były miękkie i puszyste, wrzucamy je od razu do wrzącej, osolonej wody. Kiedy wypłyną, czekamy jeszcze minutkę i wyciągamy z wody.

Podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle oraz z owocami lub sosem owocowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski