Składniki:
- 500 g ugotowanych (zmielonych) ziemniaków,
- 200 g maki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wygniatamy, tak, aby powstała jednolita masa. Następnie dzielimy na cztery części i rolujemy, tak, aby powstał długi walec, który tniemy na szagę - na ukos. Aby szagówki były miękkie i puszyste, wrzucamy je od razu do wrzącej, osolonej wody. Kiedy wypłyną, czekamy jeszcze minutkę i wyciągamy z wody.
Podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle oraz z owocami lub sosem owocowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?