Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szagówki poznańskie

Anastazja Bezduszna
Szagówki poznańskie
Szagówki poznańskie Ivan Rudiuk
Szef kuchni poznańskiej restauracji Elite proponuje tradycyjny dodatek do mięsnych dań.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej (około 400 gramów)
  • 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Gdy zmiękną (około 30 minut od rozpoczęcia gotowania) odcedzamy wodę i schładzamy ziemniaki. Gdy już są zimne, obieramy je ze skórki, mielimy przez maszynkę (można też zetrzeć na drobnej tarce). Dodajemy łyżeczkę soli, surowe jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Zagniatamy ciasto, z którego formujemy wałki o średnicy 1 centymetra, kroimy z nich kopytka ze skosu. Wrzucamy je do gotującej posolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski