Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej (około 400 gramów)
- 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w łupinach. Gdy zmiękną (około 30 minut od rozpoczęcia gotowania) odcedzamy wodę i schładzamy ziemniaki. Gdy już są zimne, obieramy je ze skórki, mielimy przez maszynkę (można też zetrzeć na drobnej tarce). Dodajemy łyżeczkę soli, surowe jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Zagniatamy ciasto, z którego formujemy wałki o średnicy 1 centymetra, kroimy z nich kopytka ze skosu. Wrzucamy je do gotującej posolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?