Składniki:
1,5 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
sól
100 g boczku wędzonego
średniej wielkości cebula
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki, płuczemy je i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, osączamy sok (przez gazę lub płócienny woreczek).
Odsączoną nie za suchą masę wyrabiamy z maką i odrobiną soli.
Zagotowujemy wodę ze solą.
Z ciasta (na desce) tworzymy placek o grubości kilku milimetrów. Deskę pochylamy nad wrzącą wodą i łyżką zsuwamy z niej małe kluseczki, raz po raz mieszając, by nie przykleiły się do garnka.
Po zagotowaniu (muszą zrobić się szare!) trzeba je dokładnie odcedzić. Przed podaniem polać podsmażonym, drobno pokrojonym boczkiem wędzonym z cebulką.
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Można podać do nich zasmażaną kapustę. Jak ją zrobić? To proste:
główkę kapusty poszatkować, ugotować z jedną cebulą i kminkiem na silnym ogniu.
Drugą cebulę pokroić i zrumienić z tłuszczem na jasny kolor, dosypać do niej łyżkę mąki, wymieszać z zimny wywarem z kapusty i wymieszać.
Połączyć z kapustą, posolić dodać octu i cukru do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?