Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 5.05 w Kartuzach

NOWE
Przegląd tygodnia od 5.05 w Kartuzach

Przegląd tygodnia od 5.05 w Nowym Tomyślu

NOWE
Przegląd tygodnia od 5.05 w Nowym Tomyślu

Polecamy

MŚ w hokeju Elity. Dziś Polska-Łotwa. Gdzie i o której oglądać?

MŚ w hokeju Elity. Dziś Polska-Łotwa. Gdzie i o której oglądać?

GIF wydał decyzję: ponowne dopuszczenie do obrotu - Zodgane (8.05)

GIF wydał decyzję: ponowne dopuszczenie do obrotu - Zodgane (8.05)

Jan-Krzysztof Duda pokonał Gukesha Dommaraju. Polak pnie się do góry w Warszawie

Jan-Krzysztof Duda pokonał Gukesha Dommaraju. Polak pnie się do góry w Warszawie