Składniki:
- pęczek zielonych lub białych szparagów
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- gruba sól morska
- zioła
- pieprz
Przygotowanie:
Obrać i umyć szparagi. Poczekać, aż obeschną. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać oliwę i dokładnie rozetrzeć. Można dodać kilka kropli soku z cytryny lub octu balsamicznego dla podkreślenia smaku. Dodać sól i pieprz do smaku, a także opiekane drobno zioła, najlepiej świeże. Posmarować dokładnie szparagi z obu stron i położyć na grillu.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
W czasie grillowania także można jeszcze smarować. Kiedy szpikulec wchodzi w nie bez oporu, są gotowe. Podawać jako dodatek do dania głównego albo jako osobne danie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?