Szparagi PRZEPISY. Przepisy na dania ze szparagami. Jak je przygotować?
Rodzajów szparagów jest dużo, ale jadalny tylko jeden - szparag lekarski. Największe hodowle są zlokalizowane w Chinach. Mrożone i marynowane szparagi importują na cały świat. Ale sami Chińczycy też wykorzystują je maksymalnie - przetwarzają na różne sposoby - robią środek nasenny, herbatę, wódkę. Po przeróbce szparag nie przypomina już szparaga.
Wielkopolska jest znana ze swoich szparagowych upraw przede wszystkim w Europie, ale Polacy też powoli zaczynają doceniać ten produkt w kuchni. Ale tylko w Wielkopolsce na targowiskach w szparagach można przebierać. W innych województwach to wciąż delikates. Inna sytuacja jest w restauracjach. Już nie pierwszy sezon w wielkich miastach kraju można znaleźć sezonowe dania ze szparagów. Najczęściej są to gotowane czy pieczone szparagi podane z szynką, serem, bułką tartą, jajkiem, lekką sałatką. Za klasykę uważa się też zupę z białych szparagów. W Poznaniu tradycja gotowania szparagów poszła trochę dalej. Mistrzowie kuchni eksperymentują, dodając szparagi do deserów, sushi oraz galaretek.
ZOBACZ TEŻ:
- Szparagi mają bardzo delikatny smak, który przy prawidłowej kombinacji składników rozkwita i dodaje daniom świeżości - komentuje Ireneusz Ptak, szef kuchni restauracji Rzymianka w Hotelu Rzymskim, gdzie co wiosnę odbywają się degustacje wielkopolskich szparagów. - By każde danie ze szparagów było udane, musimy prawidłowo je ugotować - tak, aby nie były twarde ani rozgotowane. Świeżych, dobrej jakości szparagów nie trzeba gotować długo, ale zawsze należy je hartować po wyjęciu z gotującej się wody.
Pamiętajmy, że białe szparagi należy obierać ze skórki, a zielone możemy nawet jeść na surowo. Jeżeli umyjemy białe szparagi przed przygotowaniem, to możemy zachować resztki i ugotować zupę, dodając je do wywaru z ugotowanych szparagów. Szparagi można też marynować i kisić. Właśnie na nie warto już teraz przygotować wysokie słoiki. Poniżej podajemy nowe, łatwe w wykonaniu przepisy od eksperta szparagowej kuchni - Ireneusza Ptaka.
Sałatka ze szparagami, zupa szparagowa, szparagi zapiekane z szynką i serem camembert, grillowane szparagi, podstawowy przepis na gotowane szparagi.
Na następnej stronie: Wstępne przygotowanie szparagów i przepisy na dania ze szparagami!
Wstępne przygotowanie szparaga
- Wybierając szparagi, warto zwrócić uwagę na stronę ściętą - nie ma być wyschnięta. Świeże szparagi przy łamaniu chrupią.
- Białe szparagi najpierw trzeba dokładnie obrać. Najłatwiej to zrobić z pomocą obieraczki do warzyw, ale jeżeli macie naostrzony zwykły nóż do warzyw - to można go użyć także. Pamiętajmy, że musimy obciąć twardą końcówkę, ale zostawić wierzchołek.
- Po obraniu gotujemy szparagi na stojąco w wąskim i wysokim garnku. Nie należy zalewać ich do końca wodą. W zależności od grubości gotujemy je od 2 do 4 minut do stanu al dente.
- Po ugotowaniu należy szparagi zahartować w zimnej wodzie lub (lepiej) w misce z lodem. Jeśli tego nie zrobimy - szparagi będą cały czas gotować się wewnątrz
- W razie potrzeby, zawsze możemy podgrzać szparagi w tej samej wodzie.
Zupa szparagowa - przepis
Składniki:
- pęczek szparagów,
- 2 łyżki masła,
- 1 duża cebula,
- 100 ml śmietany,
- 1 łyżka mąki ,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
Myjemy i obieramy szparagi. Gotujemy zgodnie z podstawowym przepisem i hartujemy w zimnej wodzie. Na patelni topimy masło, na którym następnie podsmażamy pokrojoną cebulę.
Do wody po gotowaniu szparagów dodajemy cebulę i szparagi. Dokładnie wszystko miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby przecieramy przez sito. Stawiamy ponownie na ogień. Doprawiamy do smaku. Mąkę przesmażamy na maśle bez rumienienia i dodajemy do zupy. Dalej zdejmujemy zupę z kuchenki. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i na samym końcu dodajemy do zupy. Dla dekoracji możemy posypać przed podaniem zupę koperkiem, lub na każdy talerz z zupą położyć po kilka główek zielonych szparagów (te z kolei od razu zblanszują się w gorącej zupie i będą się nadawać do zjedzenia).
Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką i serem camembert
Składniki:
- 8 szparagów,
- 8 plastrów szynki schwarzwaldzkiej,
- 2 krążki sera camembert
Sposób przygotowania:
Najpierw należy umyć i obrać szparagi. Następnie ugotować je zgodnie z podstawowym przepisem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Zawijamy każdy szparag w szynkę schwarzwaldzką i układamy na wierzch kawałek sera. Układamy szparagi na blasze i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser nam się lekko rozleje i zrumieni.
Marynowane szparagi - przepis
Składniki:
- Pęczek szparagów
Do zalewy:
- liść laurowy,
- kilka łyżek octu jabłkowego,
- łyżeczka cukru,
- trochę soli,
- kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Obieramy i gotujemy szparagi. Składniki na zalewę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą - podgrzewamy do zagotowania.
Do wysokiego słoika wkładamy obraną cebulkę, i szparagi. Zalewamy gorącym płynem. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na jeden dzień. Po 24 godzinach szparagi będą gotowe. Tak przygotowane szparagi możemy trzymać w lodówce do tygodnia.
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na dania ze szparagami!
Grillowane szparagi
Składniki:
- Szparagi,
- masło,
- koperek,
- sól,
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Wykładamy umyte szparagi na folię aluminiową, dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy koperkiem i solimy. Zawijamy w folię i grillujemy w wysokiej temperaturze. Można je jeść jako osobne danie, a można podać na przykład na grzance z kozim serem - jako nietypową wersję bruschetty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?