Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi PRZEPISY. Przepisy na dania ze szparagami. Zupa szparagowa, szparagi zapiekane, marynowane

Anastazja Bezduszna
Zupa ze szparagów
Zupa ze szparagów 123rf
Szparagi PRZEPISY. Przepisy na dania ze szparagami. Jak przygotować szparagi? Asparagus w świecie kojarzony jest z kwiatem ogrodowym, lekami, a w Poznaniu - podawany z tartą bułką. Zobacz kilka przepisów na przepyszne dania ze szparagami w roli głównej!

Szparagi PRZEPISY. Przepisy na dania ze szparagami. Jak je przygotować?

Rodzajów szparagów jest dużo, ale jadalny tylko jeden - szparag lekarski. Największe hodowle są zlokalizowane w Chinach. Mrożone i marynowane szparagi importują na cały świat. Ale sami Chińczycy też wykorzystują je maksymalnie - przetwarzają na różne sposoby - robią środek nasenny, herbatę, wódkę. Po przeróbce szparag nie przypomina już szparaga.

Wielkopolska jest znana ze swoich szparagowych upraw przede wszystkim w Europie, ale Polacy też powoli zaczynają doceniać ten produkt w kuchni. Ale tylko w Wielkopolsce na targowiskach w szparagach można przebierać. W innych województwach to wciąż delikates. Inna sytuacja jest w restauracjach. Już nie pierwszy sezon w wielkich miastach kraju można znaleźć sezonowe dania ze szparagów. Najczęściej są to gotowane czy pieczone szparagi podane z szynką, serem, bułką tartą, jajkiem, lekką sałatką. Za klasykę uważa się też zupę z białych szparagów. W Poznaniu tradycja gotowania szparagów poszła trochę dalej. Mistrzowie kuchni eksperymentują, dodając szparagi do deserów, sushi oraz galaretek.

ZOBACZ TEŻ:

- Szparagi mają bardzo delikatny smak, który przy prawidłowej kombinacji składników rozkwita i dodaje daniom świeżości - komentuje Ireneusz Ptak, szef kuchni restauracji Rzymianka w Hotelu Rzymskim, gdzie co wiosnę odbywają się degustacje wielkopolskich szparagów. - By każde danie ze szparagów było udane, musimy prawidłowo je ugotować - tak, aby nie były twarde ani rozgotowane. Świeżych, dobrej jakości szparagów nie trzeba gotować długo, ale zawsze należy je hartować po wyjęciu z gotującej się wody.

Pamiętajmy, że białe szparagi należy obierać ze skórki, a zielone możemy nawet jeść na surowo. Jeżeli umyjemy białe szparagi przed przygotowaniem, to możemy zachować resztki i ugotować zupę, dodając je do wywaru z ugotowanych szparagów. Szparagi można też marynować i kisić. Właśnie na nie warto już teraz przygotować wysokie słoiki. Poniżej podajemy nowe, łatwe w wykonaniu przepisy od eksperta szparagowej kuchni - Ireneusza Ptaka.
Sałatka ze szparagami, zupa szparagowa, szparagi zapiekane z szynką i serem camembert, grillowane szparagi, podstawowy przepis na gotowane szparagi.

Na następnej stronie: Wstępne przygotowanie szparagów i przepisy na dania ze szparagami!

Wstępne przygotowanie szparaga

  • Wybierając szparagi, warto zwrócić uwagę na stronę ściętą - nie ma być wyschnięta. Świeże szparagi przy łamaniu chrupią.
  • Białe szparagi najpierw trzeba dokładnie obrać. Najłatwiej to zrobić z pomocą obieraczki do warzyw, ale jeżeli macie naostrzony zwykły nóż do warzyw - to można go użyć także. Pamiętajmy, że musimy obciąć twardą końcówkę, ale zostawić wierzchołek.
  • Po obraniu gotujemy szparagi na stojąco w wąskim i wysokim garnku. Nie należy zalewać ich do końca wodą. W zależności od grubości gotujemy je od 2 do 4 minut do stanu al dente.
  • Po ugotowaniu należy szparagi zahartować w zimnej wodzie lub (lepiej) w misce z lodem. Jeśli tego nie zrobimy - szparagi będą cały czas gotować się wewnątrz
  • W razie potrzeby, zawsze możemy podgrzać szparagi w tej samej wodzie.

Zupa szparagowa - przepis

Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 duża cebula,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżka mąki ,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:
Myjemy i obieramy szparagi. Gotujemy zgodnie z podstawowym przepisem i hartujemy w zimnej wodzie. Na patelni topimy masło, na którym następnie podsmażamy pokrojoną cebulę.
Do wody po gotowaniu szparagów dodajemy cebulę i szparagi. Dokładnie wszystko miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby przecieramy przez sito. Stawiamy ponownie na ogień. Doprawiamy do smaku. Mąkę przesmażamy na maśle bez rumienienia i dodajemy do zupy. Dalej zdejmujemy zupę z kuchenki. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i na samym końcu dodajemy do zupy. Dla dekoracji możemy posypać przed podaniem zupę koperkiem, lub na każdy talerz z zupą położyć po kilka główek zielonych szparagów (te z kolei od razu zblanszują się w gorącej zupie i będą się nadawać do zjedzenia).

Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką i serem camembert

Składniki:

  • 8 szparagów,
  • 8 plastrów szynki schwarzwaldzkiej,
  • 2 krążki sera camembert

Sposób przygotowania:
Najpierw należy umyć i obrać szparagi. Następnie ugotować je zgodnie z podstawowym przepisem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Zawijamy każdy szparag w szynkę schwarzwaldzką i układamy na wierzch kawałek sera. Układamy szparagi na blasze i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser nam się lekko rozleje i zrumieni.

Marynowane szparagi - przepis

Składniki:

  • Pęczek szparagów

Do zalewy:

  • liść laurowy,
  • kilka łyżek octu jabłkowego,
  • łyżeczka cukru,
  • trochę soli,
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
Obieramy i gotujemy szparagi. Składniki na zalewę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą - podgrzewamy do zagotowania.
Do wysokiego słoika wkładamy obraną cebulkę, i szparagi. Zalewamy gorącym płynem. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na jeden dzień. Po 24 godzinach szparagi będą gotowe. Tak przygotowane szparagi możemy trzymać w lodówce do tygodnia.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na dania ze szparagami!

Grillowane szparagi

Składniki:

  • Szparagi,
  • masło,
  • koperek,
  • sól,
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Wykładamy umyte szparagi na folię aluminiową, dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy koperkiem i solimy. Zawijamy w folię i grillujemy w wysokiej temperaturze. Można je jeść jako osobne danie, a można podać na przykład na grzance z kozim serem - jako nietypową wersję bruschetty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski