Szparagi w szynce parmeńskiej

KS
Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej 123RF
Są białe, zione i fioletowe. Szparagi. Chętnie podajemy je w postaci tart, zup, kremów i zapiekanek. Dobrze smakują z sosami – najczęściej jemy je z beszamelem. We Francji szparagi podawane są z jajkami w koszulkach, w Polsce - polane bułką tartą smażoną na maśle.

Składniki:

  • pęczek szapragów: białych lub zielonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • plasterki szynki parmeńskiej

SZPARAGI NA ŁOSOSIU

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową i nasmarować oliwą.

PRZEPIS NA ZIELONE SZPARAGI

Każdego szparaga owinąć jednym plasterkiem szynki, zaczynając od dołu i okręcając ku górze. Ułożyć owinięte szparagi na przygotowanej blasze do pieczenia.

SZPARAGI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć i potrząsnąć blachą tam i z powrotem, aby odwrócić szparagi na drugą stronę. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut, aż szparagi zmiękną, a szynka stanie się krucha. Podawać natychmiast.

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie