Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi w szynce parmeńskiej

KS
Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi w szynce parmeńskiej 123RF
Są białe, zione i fioletowe. Szparagi. Chętnie podajemy je w postaci tart, zup, kremów i zapiekanek. Dobrze smakują z sosami – najczęściej jemy je z beszamelem. We Francji szparagi podawane są z jajkami w koszulkach, w Polsce - polane bułką tartą smażoną na maśle.

Składniki:

  • pęczek szapragów: białych lub zielonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • plasterki szynki parmeńskiej

SZPARAGI NA ŁOSOSIU

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową i nasmarować oliwą.

PRZEPIS NA ZIELONE SZPARAGI

Każdego szparaga owinąć jednym plasterkiem szynki, zaczynając od dołu i okręcając ku górze. Ułożyć owinięte szparagi na przygotowanej blasze do pieczenia.

SZPARAGI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM

Piec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć i potrząsnąć blachą tam i z powrotem, aby odwrócić szparagi na drugą stronę. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut, aż szparagi zmiękną, a szynka stanie się krucha. Podawać natychmiast.

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski