Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi zapiekane pod beszamelem

ELKA
Paweł Miecznik
Ireneusz Ptak z Restauracji de Roma Hotelu Rzymskiego zdradził nam kilka przepisów na szparagi

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów 200 g ostrego w smaku sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju sól
  • pieprz szczypta cukru do przyprawienia

Przygotowanie:
Szparagi cienko obrać na całej długości, odcinając zdrewniałe końcówki.
Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać.
Ciągle mieszając podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać starty ser. Dokładnie wymieszać.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Szparagi odsączyć, układać w natłuszczonej formie do zapiekanek, polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 180 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski