Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi zapiekane z serem

ELKA
Na ciepło jako przystawka - przepyszne

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 200 g ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Obrać szparagi. Ugotować je na półtwardo. Przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z palnika, wlać mleko. Następnie doprowadzić do wrzenia. Dodać starty ser i przyprawy do smaku. Poczekać, aż się rozpuści. Odcedzone szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem. Zapiekać je około 20-25 minut w 180 stopniach.

Kto nie ma ochoty bawić się w przygotowanie sosu, może po prostu na obgotowane szparagi rozkruszyć ser pleśniowy (dobry) i tak zapiekać. Też pyszne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski