Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 200 g ostrego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrać szparagi. Ugotować je na półtwardo. Przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z palnika, wlać mleko. Następnie doprowadzić do wrzenia. Dodać starty ser i przyprawy do smaku. Poczekać, aż się rozpuści. Odcedzone szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem. Zapiekać je około 20-25 minut w 180 stopniach.
Kto nie ma ochoty bawić się w przygotowanie sosu, może po prostu na obgotowane szparagi rozkruszyć ser pleśniowy (dobry) i tak zapiekać. Też pyszne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?